Новата визия на Софийските хали

Емблематичната сграда в столичния център в най-скоро време ще се сдобие с нова визия. Това, разбира се, не се хареса на мнозина софиянци. Ето защо:

 

Неотдавна, след като се разбра, че Софийските хали ще приютят още един клон на немската верига „Кауфланд“, духовете бяха разбунени. Става дума, че до този момент знаковото здание промотираше българските производители и тяхната стока. Но този месец май проектът за новия лик на Централните хали бе одобрен от административните органи с влязло в сила разрешение за строеж.

Централните софийски хали през 20-те години на XX век.

В интерес на истината, страховете на столичани, засега, не се опровергаха. Според строителните планове, ремонтните дейности няма да обезобразят шедьовъра на именития архитект Наум Торбов, участвал в проектирането на софийската забележителност преди повече от 100 години.

Компютърно генерирано изображение на обновения интериор на Софийските хали..

С други думи, проектът цели да възстанови автентичния вид на сградата, освобождавайки пространството и разкривайки всички нейни архитектурни и културни елементи. Наред с това ще бъдат възстановени социалните и културни функции на постройката; предвидени са места за срещи, отдих и култура, като площад със седящи места около фонтан по оригиналния проект на арх. Торбов.

Площадът в центъра на сградата.

Допълнително терасата ще бъде превърната в отворено пространство с кафетерии и щандове за кулинарни специалитети. Същевременно сутеренът е планиран като интерактивна зона за археология и история. По този начин посетителите ще могат да се запознаят както с историята на самата сграда, така и с историята на централната градска част на София, напластявана през различни епохи. Реновацията на халите включва и поправката на знаковия им часовник, чийто звън ще се чуе за първи път от 40 години насам.

Два от знаковите акценти на арх. Наум Торбов: часовниковата кула и гребът на София.

„Проектът „Централни Хали“ e една от най-важните социални каузи на ,‚Кауфланд България“. Ценим уникалната възможност да работим в сграда-паметник на културата от национално значение и ще сме абсолютно безкомпромисни в качеството, с което ще реализираме проекта.“ – подчертава Петя Владимирова, директор „Централни отдели“ и член на Управителния съвет на ,‚Кауфланд България“.

Терасата.

Разбира се, специално място също ще бъде отредено за българските производители, заявили готовността си за участие в бъдещия проект. Подкрепата си от сцената изразиха Димитър Маджаров, Боян Френкев от „КФМ“ и доказаният земеделски производител Пламен Михайлов.

Сутеренът-музей.

За повече информация, посетете официалния сайт на Софийските хали – https://sofia-hali.bg/project/ .