Най-откачените сватбени традиции по света

Когато става дума за сватби се подразбира, че кристалните чаши ще бъдат счупени, първият танц на младоженците – изтанцуван, а букетът на булката – хвърлен. Но приликите сякаш свършват дотук, защото всички народи ценят и обичат собствените си сватбени обичаи, колкото безумни да изглеждат някои от тях.

 

Шотландия – Боклук срещу уроки

Приятелите на младоженците ги покриват с всичко гнусно, до което могат да се докопат: вкиснато мляко, развалени яйца, рибени сосове, кал, перушина, брашно – колкото по-отвратително, толкова по-добре! Но и това не е всичко… Така „украсената“ двойка трябва да направи парадна обиколка из околностите, докато роднините и приятелите, които желаят най-доброто на  семейството, вдигат колкото се може повече шум. Взависимост от региона жертва на тази специфична шотландска традиция става само единият от младоженците. Смята се, че ритуалът ще донесе много щастие на младото семейство и ще го предпази от всякакви уроки.

Китай, провинция Съчуан – Плачещият ритуал на етноса Тудзя

Тридесет дни преди сватбата, булката трябва да прекарва по един час на дневно плачейки. Десет дни по-късно, към нея се присъединява майка ѝ, а след още толкова – и баба ѝ. Колкото и странно да звучи, това се прави с цел бъдещият семеен живот на младоженците да е щастлив и изпълнен с взаимна обич, след като цялата мъка си е отишла. Впрочем в миналото, когато сватбите все още се уреждали предварително, бъдещите булки  наистина имали причина да си поплачат преди бракосъчетанието.

Германия – Чупене на порцелана

Нощта преди сватбения ден, гостите пристигат в дома на булката и чупят всеки порцеланов предмет, който им попадне пред очите. Смята се, че това ще донесе много късмет на влюбената двойка. Но стъкло не бива да чупи в никакъв случай, защото се смята, че то символизира щастието. След като порцеланът е направен на сол, младоженците трябва сами да изметат парченцата. По този начин на бъдещите съпрузи се показва, че съвместния им живот няма да е лесен, но, ако работят задружно, няма препятствие, което да ги спъне. В днешно време тази традиция се променила малко –  изпълнява се на самия сватбен ден, не предишната вечер.

Конго – Без усмивки

Някои народи в Африка се отнасят изключително сериозно към сватбите, заради това влюбените не бива да се усмихват нито по време на церемонията, нито след това. Същото важи и за сватбените снимки – никакви щастливи усмивки!

Швеция – Целувки зад гърба

Ако понякаква причина женихът трябва да напусне стаята, на всички присъстващи мъже им е позволено да целунат булката. Обратното също е в сила – при излизане на младоженката се облагодетелстват присъстващите жени.

Кения, племето Масаи – Плюене по невестата

Бащата на младоженката я благославя като я плюе по гърдите и главата. След като булката си тръгне с младоженеца, не бива да се обръща назад за нищо на света, защото според поверието ще се вкамени моментално.