Top-10 на държавите, които си заслужава да посетите през 2020-а

Публикуваха  класацията на десетте страни, в които си струва да отидете  през идната година, според туристическия пътеводител Lonely Planet.

 

  1. Бутан

Тази малка планинска държава се намира в източната част на Хималаите и граничи с Китай на север, и с Индия на юг. Макар че е сред най-слабо развитите страни в Източното полукълбо, тя е на осмо място в класацията на 20-те най-щастливи държави, изпреварвайки САЩ, Люксембург, Япония и други. Въпреки че не е популярна туристическа дестинация в Азия, като Дубай или Тайланд, Кралство Бутан заслужава да бъде посетено и опознато, за да ви плени с уникалния си чар и мистична природа.

 

  1. Англия

Звучи като клише, но Англия остава една от най-желаните дестинации за туристите. Освен столицата Лондон, британската провинция също заслужава внимание: зелена природа, очарователни малки градчета, старинни замъци и интересна вековна история. Едва ли държавата фигурира в списъка, само защото е родно място на Тони Уилър, единият от основателите на Lonely Planet. Очакваният Брекзит също може да се окаже основен фактор за нарастващия интерес към острова.

 

  1. Северна Македония

Колкото и да не е за вярване държавата, която неотдавна отново смени официалното си име, се нарежда на трето място. Македония е страна с красива природа и богата история: столицата Скопие, която е напълно възстановена след ужасяващото земетресение от 1963-а, и други очарователни места като Охрид, Битоля, Осоговският манастир и Дойранското езеро, със сигурност заслужават вниманието ви.

 

  1. Аруба

Задморското владение на кралство Нидерландия съчетава нидерландска колониална архитектура, карибски чар, очарователна природа и страхотни туристически условия в едно. На острова има два официални езика: нидерландски и местния папяменто, както и местна валута – арубски флорин. Освен на прекрасните плажове пътешествениците могат да се насладят и на градовете Оранйестад, Ноорд, Баркадера.

 

  1. Есватини

Есватини е една от най-малките държави в Африка, за която повечето хора не са и чували.  Тя предлага голямо разнообразие от живописни пейзажи: планини, савани, тропически гори и реки. Интересно е, че Есватини е дуалистична монархия, където традиционно кралят управлява заедно с майка си. И докато монархът е главен администратор на държавата, майка му е духовен водач.

 

  1. Коста Рика

От най-бедната и нещастна испанска колония в цяла Америка в миналото, Коста Рика се превръща в желана туристическа дестинация. Страната отбелязва значителен напредък изразходвайки приблизително 6.9% от бюджета си за образование (средната стойност на този показател в света е 4.4 на сто). Богатата флора и фауна привличат все повече пътешественици за едно неповторимо преживяване.

 

  1. Нидерландия

Родината на Рембранд също е сред най-посещаваните страни и има защо: добра социална политика, качествено образование, богата история, подреден начин на живот и развит туризъм.  Независимо, че Амстердам е най-популярната дестинация в кралството, почти всички останали градове са също толкова приветливи и привлекателни като столицата.

 

  1. Либерия

Либерия е основана от САЩ през 20-те години на XIX век като убежище на освободени чернокожи роби и никога не е била колонизирана. Разкъсваната от граждански войни държава успява постепенно да си стъпи на краката, след като някогашната преуспяваща икономика е срината по време на военните действия. Екскурзиантите могат да се докоснат и до специфичната американо-либерийска култура, както и да се насладят на чара на местната природа

 

  1. Мароко

През последните години тази пъстроцветна страна набира все по-голяма популярност в туристическия бранш, а градовете Рабат,  Маракеш и Казабланка са все по-посещавани. Териториите на сегашната държава са били част от Римската империя, впоследствие завладявани от араби, испанци и французи.  Вълшебната природа на  Мароко предлага и пустини, и планини, и море, и океан, и гори.

 

  1. Уругвай

Неслучайно наричат страната „американската Швейцария“ заради перфектна й инфраструктура, здравеопазване и образование на европейско равнище. Нивото на грамотност е 97.3 на сто, докато средната класа представлява най-голям процент от населението. В столицата Монтевидео се намира не само най-големият стадион в света – „Сентенарио“, но и най-високата до неотдавна сграда в Латинска Америка – Паласио Салво.