Натали Портман със свито сърце заради повторната поява на антисемитизма

Известната актриса, носителка на Оскар, използва социалната мрежа преди дни, за да сподели, че осъжда увеличаването на речта на омразата, насочена към евреите.
„Виждайки повторната поява на антисемитизма, сърцето ми се свива“, написа Портман в „Инстаграм“.

„Тази омраза трябва да се бори с безгранична любов един към друг. Днес изпращам любов към всички мои събратя евреи. Изпращам любов и към всички, които ни подкрепят срещу тези насилствени думи и действия.

Беше болезнено и плашещо да ги слушам и съм изключително благодарна на онези, които продължават да говорят срещу антисемитизма заедно с нас и срещу всички форми на расизъм.
Коментарът на Портман получи подкрепа от фенове, приятели и други знаменитости.
Джулиан Мур и Айсла Фишър отговориха с емотикони със сърца, а Кат Денингс просто
написа „Обичам те“.

Айсла Фишър.

Портман направи и допълнителни коментари, публикувайки екранна снимка и връзка към статия в „Ню Йорк Таймс“ от петък, озаглавена „Нарастването на речта на омразата в „Туитър“ е безпрецедентно, установиха изследователите“, в която се обяснява, че антисемитските публикации, отнасящи се до евреи или юдаизъм, са се увеличили с повече от 61% през двете седмици, след като Илон Мъск придоби популярната социална мрежа.

Над екранната снимка Портман написа: „Тези цифри са ужасяващи. Това не е свобода.“
От своя страна Мъск отрече, че речта на омразата се е увеличила, откакто пое „Туитър“, но не предостави данни или подробности за това как измерва речта на омразата.

Портман добави туит от президента Джо Байдън от петък, който нарече Хитлер
„демонична фигура“ и заяви, че политиците трябва да осъждат антисемитизма. Тя сподели и туит от вицепрезидента Камала Харис, който гласи, че „възхвалата на Хитлер и отричането на Холокоста е подло, ужасяващо и трябва да бъде осъдено“.
И двете изявления дойдоха, след като рапърът Кание Уест, известен също като Ye, направи антисемитски забележки по време на интервю за InfoWars миналата седмица. Тогава Уест беше отстранен за неопределено време от „Туитър“ за изображение на свастика в звездата на Давид. Мъск написа, че мярката е взета заради подстрекаване към насилие.

Не само Портман, но и комедийната актриса Ейми Шумър реагираха на антисемитските настроения и споделиха свои коментари в „Инстаграм“. Шумър сподели, че нейната
общност е „уплашена“.

Ейми Шумър.

„Бях тормозена, че съм еврейка в града, в който израснах, и ме караха да се чувствам
неудобно заради това, че изповядвам юдаизма“, написа Шумър.

„Сега се гордея, че произхождам от род с оцелели от Аушвиц. Има по-малко от 17 милиона евреи в целия свят. Ние не се опитваме да променим законите, за да наложим нашите вярвания на други хора. Прегърнете евреин днес. Антисемитизмът е вреден и за чернокожите. Нека да видим на кого даваме власт,“ призова Шумър.