Наградите „Оскар“ и американското правосъдие си стиснаха ръцете: Роман Полански е в немилост

Даровитият полски режисьор едва ли скоро ще намери спокойствие. Заради сексуално посегателство над 13-годишната Саманта Гейли, от 1978-а насам Роман Полански е персона нон грата в Съединените американски щати. Проблемите му нямат край, а преди броени дни калифорнийският съд най-сетне се произнесе по много важен казус, засягащ пряко носителя на множество престижни награди. Ето за какво става дума:

 

Преди две години, на 3-ти май, Роман Полански получава писмо, което го уведомява, че „много бързо“ е бил изключен от Академията на филмовите изкуства и науки, както и колегата му Бил Козби. Но полският режисьор обжалва решението, търсейки правата си. Миналата пролет създателят на „Пианистът“ (2002) апелира пред Академията на „Оскарите“, че не е бил уведомен предварително за изключването му, както изисква самата процедура. Освен това Роман Полански поиска да му бъде дадено „разумно обяснение“ за неговото изключване, както и да получи „шанс да бъде изслушан“. Но уви – молбата му бе отклонена.

Бил Козби и Роман Полански.

Още повече, че неотдавна трибуналът в Калифорния подкрепи решението на филмовата академия, намалявайки по този начин шансовете за обжалване на бившия член на журито. Мери Стробел – магистратът, отговарящ за случая, защити постъпката на институцията, която била „мотивирана от доказателствата“ (сексуалното насилие над Саманта Гейли), а не е „от каприз или произвол“. Въпреки че съдия Стробел е съгласна, че Роман Полански не е бил предварително предупреден, тя обясни, че Академията вече го е изслушала.

Входът на Академията на филмовите изкуства и науки в Лос Анджелис.

От друга страна адвокатът на филмовия деец смята, че по-нататъшното обжалване е безсмислено, след като мнението на Академията на филмовите изкуства и науки вече „не е от значение“ за клиента му.

Селин Шама и Адел Хенел.

Да припомним, че на тазгодишната церемония по връчване на филмовите награди „Сезар“ – френският еквивалент на „Оскарите“ – лентата на Роман Полански „Офицер и шпионин“ бе номинирана в цели 12 категории, и впоследствие спечели три от тях. Но не всички ликуваха… Френската актриса Адел Хенел и сънародничката ѝ ,сценаристът Селин Шама, върли феминистки и противници на поляка, напуснаха демонстративно церемонията. Битката може да е спечелена от 87-годишният режисьор, но войната все още не е приключила…

Част от френските противници на Полански.

Дейците на седмото изкуство – особено във Франция – са разединени по казуса „Роман Полански“. Докато едни подкрепят режисьора, мотивирайки се с това, че талантът на човека трябва да бъде разграничаван от битието му – както мисли и култовата френска актриса Брижит Бардо, други настояват за незабавното изключване на Полански и прогонването му от всички възможни филмови фестивали. Между другото, „Офицер и шпионин“ бе прожектиран по време на миналогодишния Венециански кинофестивал, провел се от 28-ми август до 7-ми септември, но създателят му и така не удостои публиката с присъствието си, за което списание „Banker Special“ вече писа – https://special.bg/zvezdi-sas-zlatni-lavove-vav-venetsiya/ .

От ляво надясно: Луи Гарел, Еманюел Сене (съпругата на Роман Полански) и Жан Дюжарден по време на венецианската премиера на „Офицер и шпионин“.

Редица известни личности взеха страната на режисьора от полски произход, но мнозина застанаха плътно зад Адел Хенел и Селин Шама, като например Шарлиз Терон – https://special.bg/sharliz-teron-i-adel-henel-sreshtu-roman-polanski/ .

Но независимо какво мисли половината свят за господин Полански, филмовият деец ще продължава да работи и създава филмови шедьоври, до когато му е отредила съдбата.