Полуголият крал

Сегашният крал на Тайланд – Маха Вачиралонгкорн, чието състояние е 56 млрд. евро, е считан за един от най-богатите монраси в света. Той стана любимец на булевардните издания много преди да се възкачи на престола. Световните медии публикуваха новини за пищните му сватби, шумни разводи, вечеринки, гуляи и всякакви чудачества. В самия разгар на пандемията, например, кралят напусна родината си и замина за Германия, за да се самоизолира в престижен ски курорт в компанията на 20 наложници. Разказваме ви подробности за живота на един от най-екстравагантните монарси.

 

„Десетият крал на династията Чакри ще донесе хаос и залеза на държавата”, – гласи древно тайландско пророчество. Десетият монарх се оказа Маха Вачиралонгкорн.

Въпреки че ролята на краля в Тайланд е церемониална, поданиците му вярват, че трябва да го обичат и почитат. Това се обяснява както с хилядолетния навик, така и с най-строгия закон в света за оскърбяване на управляващата династия. Но през последните десетилетия повечето тайландци мечтаят на трона да бе седнал всеки друг, но не и Вачиралонгкорн.

Коронацията на новия крал на 5 май 2019.

Авторитетът на баща му Пхумипхон, крал Рама IX, управлявал страната в продължение на 70 години, беше безспорен (той бе считан за спасител на нацията), докато Вачиралонгкорн от юноша се прочу като буен, неудържим и голям женкар. Носеше му се славата на човек, който не търпи отказ. Смяташе се, например, че ако той гледа момиче, което му е харесало, повече от пет секунди, това означава, сигурно посещение на помощниците му при девойката с настоятелната молба да посети покоите на кронпринца.

Сегашният монарх е бил женен четири пъти и се е развеждал три пъти. Първият път го женят насила за братовчедка му Соамсавали – пълничко и ограничено момиче. Не е за чудене, че принудителната сватба не потушава любовния плам на принца. На хартия този брак продължава повече от останалите, но Маха почти не живее със съпругата си. Практически веднага след женитбата той се сближава с актрисата Ювадхида, която му ражда пет деца.

Разходите по коронацията надхвърлят 31 млн. долара.

След развода първата му жена запазва титлата си на принцеса и остава да живее в двора. Кронпринцът се жени за любовницата си, но идилията не продължава дълго – Ювадхида бяга от Тайланд заедно с децата си. А кронпринцът не само я обвинява публично в изневяра с маршал от авиацията, но и разпраща нейни голи снимки до всички посолства и вестници в Банкок.

Принцът започва все по-често да се появява в баровете в компанията на полуголи жени, а на официални мероприятия – с бившата си съпруга Соамсавали. През 2001 г. наследникът на тайландския престол се жени отново. Този път избраницата му е бивша сервитьорка, която след сключването на брака с кронпринца започват да наричат принцеса Срирасми Сувади.

По това време в медиите се появяват скандални видеозаписи от вечеринката, която принцът организира в чест на рождения ден на кучето му. На тях се вижда как принцесата само по прашки, стои на колене до креслото на Вачиралонгкорн и яде празнична торта от една чиния с неговия пудел.

Кралският пудел с личния си охранител.

Принцът се сдобива с кучето си Фу-Фу през 1998-а. За пудела е ушит кител при издигането му в ранг маршал от авиацията. Когато кучето умира през 2015-а, Маха обявява 4-дневен траур и му организира погребение с почести.

Милото отношение на принцеса Срирасми Сувади към Фу-Фу не помага за спасяването на брака и през 2014-а съпрузите се развеждат. Кронпринцът не само лишава бившата си жена от всичките й титли, но и забранява да се вижда със сина им.

Пет години по-късно, вече след смъртта на баща си, Вачиралонгкорн се жени отново за стюардесата Сутхида. Световните медии публикуваха снимка, на която кралицата лежи по очи в краката на съпруга си.

Принц Маха и жена му празнуват рождения ден на Фу-Фу.

Само няколко месеца след сватбата, кралят Рама X се сдобива с официална любовница на име Нирамон Оунпром, която удостоява със званието главен маршал от авиацията. Впрочем, и тези отношения не продължават дълго – през октомври 2019-а той уволни официалната си наложница, обвинявайки я в прекомерни амбиции и неблагодарност.

Принцът-гангстер

В медиите са изтичали и други новини за Вачиралонгкорн. В началото на 80-те години на ХХ в. принцът  често е забелязван в компанията на приятели бизнесмени със съмнителна репутация. Народът нарича бъдещия си управник „принцът-гангстер”, носят се слухове, че той се държи жестоко с прислугата и наложниците си.

Майката на Вачиралонгкорн, кралица Сирикит казва него:

„Синът ми е добро момче, но си пада малко донжуан. Момичетата го намират за интересен, а той тях – за още по-интересни. Ако поданиците в Тайланд считат поведението му за неподобаващо, той трябва или сам да се промени, или да се откаже от правата си върху трона”.

Дворецът в Банкок.

Крал Пхумипхон също се опитва да обуздае по някакъв начин характера на сина си и дори орязва паричната му издръжка. Но това не помага – сменящите се един след друг премиер-министри на Тайланд и високопоставените военни се опитват да получат благоразположението на бъдещия монарх, дарявайки го със земи, пари и титли, и плащайки гигантските му дългове от игра на карти. Той получава собствен самолет F-16, става маршал от авиацията, флота и армията.

Тогава монархът изпраща сина си в САЩ да учи за военен летец. Пилотирането се превръща в още една страст за бъдещия крал. След обучението в Съединените щати бащата насочва сина си към колеж във Великобритания. Отначало Вачиралонгкорн се учи добре, но после започва да купонясва денонощно.

Връщайки се у дома наследникът на трона продължава да живее на широка нога. Той си поръчва храна от ресторант „Тайландско кралство”, намиращ се във Великобритания, а кутиите с ястия му се доставят от тайландските авиолинии. Колкото до пицата – за бъдещият монарх тя се приготвя в само Италия.

Мюнхен става любимото място на кронпринца сред европейските градове. Тук той се сдобива с резиденция на езерото Щарнбергер-Зее на стойност 12 млн. долара и гараж от разкошни автомобили, чиято цена надхвърля 200 хил. долара. Снимки  на тези коли редовно се появяват на страниците на немските таблоиди.

Татуировките на принца се виждат отдалеч.

През юли 2016-а Вачиралонгкорн слиза от Boeing 737 в баварската столица полугол. „Вероятно малцина са си представяли, че кронпринцът на Тайланд ще изглежда по този начин:  63-годишният мъж беше с джинси с ниска талия, къс потник без ръкави, който не прикриваше многобройните му татуировки, и сандали. В ръцете си държеше поредния бял пудел. Потникът му изглеждаше така, сякаш го е откраднал от спътничката си, за да покаже колкото се може повече татуировки. Въпреки че тя също не се съобразява особено с правилата на етикета. Носеше ярък топ, тесни джинси и високи токове” – така немските медии описват външния вид на бъдещите крал и кралица на Тайланд.

Както по-късно стана известно, Маха и съпругата пристигат в Мюнхен на шопинг. Най-забавното е, че двойката  навсякъде е придружавана от охраната на принца – 30 мъже, облечени в строги делови костюми.

Самолетът на краля.

Снимките на бъдещия държавен глава са публикувани в цялата световна преса. В самия Тайланд научават затова по-късно. Видеото, на което бъдещият монарх се разхожда из сградата на аеропорта е забранено, а в тайландския Facebook – блокирано. Според местното правителство клипът е оскърбителен за краля и противоречи на законите на страната, които не разрешават да се критикува монархията.

Карантина по кралски

Казват че бащата на Вачиралонгкорн много се надявал синът му да се опомни когато седне на трона. Коронацията на Рама Х се състоя три години след смъртта на баща му, през месец май 2019-а.  Първото, което направи новият монарх бе да се ожени за пореден път и да промени законодателството така, че да има официално право да разполага с наложници.

Той засили контрола в сферата на финансите, получавайки достъп до Бюрото за управление на състоянието на короната, чиито активи се оценяват на 30 млрд. долара. След като свърши всичко това, тайландският крал се впусна в загадъчни пътувания из Европа.

В разгара на пандемията Маха Вачиралонгкорн замина за един от баварските курорти в компанията на 20 наложници. Той нае отделен хотел за свитата си. Местните власти направиха изключение за монарха – всички други хотели бяха затворени.

Вилата на езерото Щарнбергер в Германия.

В резиденцията на езерото Щарнбергер-Зее кралят, заедно с харема си, се наслаждаваше на два ресторанта,  поле за голф и покрит басейн,  спа салон, бар, кафене и лаундж зона. Но управникът не се ограничи само с Бавария, а пътуваше с личния си самолет до Хамбург, където мерките срещу пандемията бяха по-малко строги.

Докато Вачиралонгкорн си почиваше в Германия, в компанията на наложниците си, съпругата му си отдъхваше в разкошен хотел в Швейцария. Карантината на кралското  семейство възмути много тайландци. Въпреки че в страната е забранено да се критикува монарха (наказанието е до 15 години зад решетките), поданиците започнаха да изразяват недоволството си вTwitter, пускайки хаштага #Закаквониекрал.

Вачиралонгкорн се разхожда с жена си с сградата на летището в Мюнхен.

Мнозина експерти считат, че прекалено екстравагантното поведение на държавния глава може да настрои поданиците срещу монархията е да засили позициите на привържениците на републиката.