Шарлиз Терон и Адел Хенел срещу Роман Полански

Проблемите на прочутия полски филмов деец не спират да се множат, а напоследък той се сдоби с нови нови антифенове. Сред тях е именитата Шарлиз Терон, която се съюзи с френската си колежка Адел Хенел –  върл противник на Полански. Ето за какво става дума:

 

Всичко започва на 28-ми февруари. На 45-ата церемония по връчването на наградите „Сезар“, състояла се в парижката концертна зала „Плейел“ сред поканените е и Роман Полански.  Най-новият му филм „Офицер и шпионин“ се бореше в цели 12 категории, а впоследствие сечели три от тях ( „Най-добър режисьор“, „Най-добър адаптиран сценарий и „Най-добър дизайн на костюми“). Но именно присъствието на поляка разбуни духовете, за което списание „Banker Special“ вече писа – https://special.bg/roman-polanski-razdelya-frenskoto-kino/ . Кой обаче да предположи, че разигралата се там драма ще стигне чак  до ушите на Холивуд.

Селин Шама и Адел Хенел.

Преди няколко дни в интервю за „Хъфингтън пост“, Шарлиз Терон сподели, че разбира и тотално подкрепя жеста на кинорежисьорката Селин Шама и актрисата Адел Хенел. Да припомним, че по време на награждаването на Полански, и двете дами станаха от местата си и напуснаха залата, крещейки по коридорите „Срамота!“ и „Браво на педофилията!“.

Привърженички на движението #MeToo .

Наред с това южноафриканката, която се застъпва за правата на нежния пол в Холивуд, информира френското списание „Лез Ънрокюптибл“, че вече поне четири пъти е гледала последната лента на Селин Шама „Портрет на едно момиче в пламъци“, и се е влюбила в играта на Адел Хенел, изпълняваща главната роля. Терон заяви, че не само има желание да работи съвместно със Селин Шама, но и да се запише във феминисткото движение #MeToo, създадено и провокирано от провиненията на Харви Уайнстийн.

В ролята на злата кралица Равена от „Снежанка и ловецът“ (2012).

Не е тайна, че за Шарлиз „създаването на филми е отговорност“. Това се потвърждава и от неотдавнашното ѝ интервю за френското издание „Журнал дю Диманш“: „боря се, за да има равенство, приобщаване и разнообразие пред и зад камерата.“. Затова последните ѝ участия в киното („Лудия Макс: Пътят на яростта“, „Чудовище“, „Снежанка и ловецът“) са свързани със силни, интелигентни и независими героини, целящи да променят изцяло първообраза и стереотипа за жените.

Шарлиз с майка си Герда Терон.

Апропо, ангажирането ѝ с правата на нежния пол не е случайно. Още много млада тя се сблъсква с домашното насилие, което я белязва за цял живот. Баща ѝ е проблемен алкохолик и една вечер, когато Шарлиз е само на 15 години, е застрелян от майка ѝ при самозащита.