От бикини до буркини: в Германия откриха музей на банските костюми

BikiniArtMuseum е името на новия музей на бикините в Бад Рапенау, който отвори врати през изминалия уикенд.

 

 

1. Общата площ на експозицията е 1500 кв метра.

На картата на необичайните музеи в Германия и в света, преди дни се появи нова атракция. В малкото градче Бад Рапенау, разположено близо до Хайделберг, музеят на бикините – BikiniArtMuseum, посрещна първите си посетители.

2. Колекция бански в стил Бриджит Бардо

Бикините с ефект на избухнала бомба.

Откриването на уникалната изложба беше насрочено да съвпадне с Деня на бикините, който се отбелязва на 5 юли. Именно на тази дата през 1946-а в Париж за първи път е демонстриран  модерния отворен дамски бански, създаден от французина Луи Реар.
Няколко дни по-рано САЩ извършва атомна експлозия в атола Бикини в Тихия океан. Според модните историци изборът на името демонстрира шока, който предизвиквал новия бански  костюм, като от избухнала бомба. Според създателите на музея бикините са част от историята на женската еманципация

3. Банският на бразилската певица Кармен Миранда

Уникална колекция бански костюми.

Музеят в Бад Рапенау е основан по частна инициатива на германския мениджър и бизнесмен от Регенсбург Александър Рушейнски. Работата по създаването му продължила пет години. Музейната колекция се състои от около хиляда експоната, 12 от които са модели на бански костюми, създадени от Луис Реар.

4. Плажна мода за градински гноми.

Супер звезди и градински гноми.

Експозицията на BikiniArtMuseum е посветена на историята на плажната мода от 1870-те до наши дни, включително буркини – бански за мюсюлманки. Той представя също бански костюми на Meрилин Монро, Бриджит Бардо, Скарлет Йохансон и други световни знаменитости, както и по-различни експонати като фигури на градински гноми, облечени за плаж.