Роман Полански разделя френското кино

Преди броени дни в Париж се състоя 45-то издание на церемонията по раздаването на френската престижна награда „Сезар“, което не се размина без драми. Оказа се, че скандалният полско-френски режисьор неволно е разделил френското кино на два воюващи лагера.  Ето за какво става дума.

 

Предистория

Още през миналата година множество феминисти, министри, политици и хора от средите на изкуството изказаха своето недоволство и възмущение, че новият филм на Роман Полански „Офицер и шпионин“ не само че ще бъде прожектиран, но и номиниран от редица елитни кинофестивали. Седмици преди френските „Оскари“, номинирането на лентата в цели 12 категории се оказа последната капка, която провикира публикуването на отворено писмо на Дружеството на френските кинодейци и доведе до масовото подаване на оставки от членовете на Académie des Césars. Въпреки това филмът не само бе допуснат, но и спечели три награди за категориите „Най-добър режисьор“, „Най-добър адаптиран сценарий“ и „Най-добър дизайн на костюми“.

„Офицер и шпионин“.

Атакуващата страна

Един от най-големите противници на Полански, преди и след César 2020, се оказа актрисата Адел Хенел. Въпреки че филмовият деец не ѝ е направил нищо, тя ясно показа, че продължава да бъде ревностен застъпник на феминисткото движение #MeToo и правата на жените, станали жертва на сексуален тормоз. По време на церемонията, когато награждаването на „Офицер и шпионин“ започна, тя напусна демонстративно залата в знак на протест, следвана от още дейци на киноиндустрията.

Мислят си, че защитават свободата на словото, но реално пазят монопола върху речта си. Това, което направиха снощи, беше да ни заглушат, да ни накарат да замълчим… властта продължава да принадлежи на същите хора.“ – изрази огорчението си Адел Хенел.

Защитаващата страна

В същото време се разбра, че и редица колеги на Роман Полански, освен Académie des Césars, застават на негова страна. Сред най-известните негови застъпници е и култовата актриса Брижит Бардо.

За щастие Полански съществува и спасява киното от посредствеността му! Аз съдя по таланата му, не по личния му живот. Съжалявам, че никога не сме работили заедно. Да живее Роман!“ – сподели в социалните мрежи сексимволът от 50-те и 60-те години и допълни, че цялата разиграваща се ситуация е „изненадваща и отвратителна“.

Освен в защита на самия режисьор, мнозина се произнесоха „за“ творбата му и участващите в нея актьори. Такъв пример е съпругата на Жан Дюжарден, който се превъплъти в ролята на френския комисар Жорж Пикар: „Подкрепям съпруга ми във всичките му артистични решения. ВОфицер и шпионин“ той изигра много важна роля в ключов момент на нашата история. (За всички, които все още си задават въпроси за Роман Полански, ви каня да гледате документалния филм „Роман Полански: издирван и желан“, така ще получите повече отговори…).“ – написа Натали Пешала в Instagram.

Но както по всичко личи, случаят „Полански“ не само няма да приключи скоро, но продължава да набира все по-голяма популярност.