5 вида плодове с ниско съдържание на калории, идеални за лятото

Лятото е идеалният сезон, за да се насладим на богатата реколта от плодове и зеленчуци. Не е тайна, че мнозина продължават да спазват строга диета, за да поддържат колкото се може по-дълго перфектното „плажно тяло“. Но това не означава, че не можем да се насладим на някои чудесни и апетитни сезонни плодове. Те няма да навредят на фигурата ни, защото са нискокалорични и богати на полезни хранителни вещества.

 

Ето кои са тези плодове:

 

1. Диня

Динята, без съмнение, си остава любимо лакомство през летните жеги, но малцина знаят, че в 100 г. се съдържат приблизително 34.7 килокалории. Тя е достатъчно вкусна и само нарязана, но можете да я превърнете в освежаващо смути или да я приготвите като салата със саламурено сирене и спаначени листа. На пръв поглед комбинацията може да звучи странно, но много хора с удоволствие смесват сладкото със солено.

2. Ягода

Червеният плод не отстъпва на динята със своите 34.9 ккал на 100 грама. Сочната ягода може да се консумира без нищо, със захар, под формата на смутита, фрешове и сокове или в приятната компания на босилек и моцарела. Впрочем, да не забравяме, че освен градинската ягода, има и горски ягоди. Те са по-дребни, но все така ароматни, сочни и вкусни!

3. Къпина

Къпината е следващата царица в нискокалоричното меню със само 41.1 ккал/100 грама. С плодовете могат да се приготвят всякакви вкусни печива и да се сварят различни конфитюри. Горският плод е все така вкусен, ако просто го откъснете и го консумирате пресен. Между другото, къпините са богати на витамините К, А и С.

4. Пъпеш

Класика в жанра си остава пъпешът, покрит със сладък медец. Но той може да бъде консумиран както печен с орехи, така и под формата на разхладителна крем супа и сладолед. В него се съдържат 41.9 килокалории на 100 грама и е богат на витамин С. Апропо, пъпешът е познат с най-различни имена в някои български региони: диня (като в руския) около видинско, каун (от турското kavun) и пипон в Тракия и Македония, а в софийско го наричат коравец.

5. Малина

Малините утоляват жаждата, подобряват храносмилането, а в 100 гр. се съдържат само 46.3 ккал, затова се използват често в диетичното хранене. Плодовете са богати и на салицилова киселина, която се използва за сваляне на температурата. И малината, подобно на останалите горски плодове, може да се приготви и поднесе под всякакви форми, но прясната плодова салата е просто незаменима през лятото.