9 популярни кафеени напитки: полза, вреди и калоричност

Кафето е една от най-популярните топли напитки. С него започваме деня си и завършваме обяда си. Избрахме най-популярните разновидности кафе, за да видим от какво се приготвят, каква е калоричността им и полезно ли е изобщо кафето.

 

Кафето е сложна напитка, а въздействието му върху човешкия организъм предизвиква много спорове и разногласия. То ободрява, стимулира, премахва сънливостта и повишава кръвното налягане. Някои експерти казват, че кафето е полезно и присъствието му във всекидневното меню е необходимост, а други обясняват колко важно е да изключим консумацията му. Представяме ви две гледни за напитката, които ще ви помогнат сами да решите струва ли си да започнете деня си с чаша ароматно кафе или да го замените с не по-малко ободряващия и освежаващ чай.

Ползите от кафето

  • Намалява риска от възникването на рак. Учени от американския Национален институт за изучаване на рака установиха, че четири и повече чашки кафе дневно намаляват риска от възникването на меланом и разновидности на рака на кожата с 20 на сто.
  • Помага за отслабването. Доказано е, че при почитателите на кафето (с кофеин), обмяната на веществата протича с 16% по-бързо, отколкото при тези, които не пият кафе или предпочитат безкофеиново. При това положение не е за чудене, че процесът на отслабване протича значително по-бързо.
  • Антиоксиданти. В кафето те са повече, отколкото в ябълките – лидер по количество антиоксиданти. Днес е известно, че тези ценни вещества намаляват риска от развитието на хронични заболявания. Кафето намалява и възможността от появата на заболявания като болестта на Паркинсон и диабет от втори тип.
  • Лекува депресията. Според изследванията от 2011-а на Archives of Internal Medicine, жените, които всеки ден пият по 2-3 чашки кафе, са по-малко предразположени  (с 15%) да развият депресия.
  • Засилва паметта. Изследванията доказват още, че две чашки кафе дневно подобряват краткосрочната и дългосрочната памет и увеличават скоростта на реакциите. Кафето  е прочуто и с това, че намалява риска от развитието на болестта на Алцхаймер.

Вредите от кафето

  • Изтощава нервната система. Кафето е силен психостимулатор, който води до привикване. Отначало чувствате силен прилив на бодрост, след който се появяват раздразнителност и повишена тревожност. Любителите на напитката, които не си знаят мярката, ги очакват проблеми като изтощаване на нервните клетки и нарушаване на работата на надбъбречните жлези.
  • Обезводняване. Кафето притъпява чувството за жажда и има диуретичен ефект, така че след чаша кафе може дълго да не ви се пият течности, въпреки че организмът ви се нуждае от тях. Препоръчва се изпиването на чаша-две вода след всяка чаша кафе. Освен това редовната употреба на напитката помага за отмиването на калция, магнезия, калия и други важни микроелементи от организма.
  • Затруднява храносмилането. Кафето с мляко е не само  калорийна, но и сложна за усвояване напитка, защото съчетава „кафеен” тонин и „млечен” казеин. Двете вещества се усвояват лошо от човешкия организъм.
  • Преждевременно стареене. Много козметолози са против употребата на кафе, тъй като кофеинът предизвиква преждевременно стареене на кожата и тя губи естествения си блясък.
  • Сърдечни заболявания. Според множество изследвания, злоупотребата с кафе увеличава риска от възникване на сърдечни заболявания. Ежедневната консумация на повече от шест чашки увеличава опасността от сърдечно-съдови заболявания със 71 процента.

Кафеените напитки   

Еспресо. Сервира се в малки чашки (30-35 мл) и традиционно се счита за най-силната от кафеените напитки. Всъщност тя е сред най-щадящите стомаха и сърцето. Причината е, че в процеса на приготвянето му се губи много кофеин, а в същото време се получава богат на вкусове и аромати букет.

Калоричност: 7 ккал (калориите на всички напитки са посочени без добавена захар)

Макиато. Това еспресо е с млечна пяна като при капучиното, в пропорции 1:1. Може да се каже, че е разновидност на капучиното в по-малък обем.

Калоричност: 66 ккал

Американо. Става дума за еспресо разредено с вода. Тя се добавя във вече приготвеното кафе, благодарение на което изчезва горчивината, а ароматът става по-мек. Традиционно на 30 мл еспресо се добавят 120 мл вода.

Калоричност: 18 ккал

Капучино. Кафеена напитка на основата на еспресо с добавяне на млечна пяна. Капучиното се състои от три компонента, смесени в еднакви пропорции: на една трета еспресо се пада същото количество горещо мляко и млечна пяна. Всички съставки на напитката трябва да са с висока температура. Капучиното се сервира в затоплена чаша с обем 150-180 милилитра.

Калоричност: 105 ккал

Лате. Това е по-скоро млечна, а не кафеена напитка, защото в основата му е горещото мляко (на една част еспресо се добавят три части мляко). Латето се състои от три слоя и се поднася във висока прозрачна чаша, за да могат да се видят и трите ивици мляко, млечна пяна и кафе.

Калоричност: 112 ккал

Мокачино. Кафеена напитка с добавен шоколад в традиционно лате, известна още с названието „мока”.  Приготвя се като латето като в последния момент се смесва с какао на прах или шоколаден сироп.

Калоричност: 289 ккал

Турско кафе. Силна кафеена напитка с добавени подправки, която се приготвя от фино смлени кафеени зърна. Традиционно се вари в джезве на слаб открит огън, не позволяващ на кафето да изкипи, което би довело до загуба на вкус и аромат.  Съдържа висока концентрация на кофеин.

Калоричност: 1 ккал

Фрапе. Студена кафеена напитка, състояща се от кафе (двойно еспресо) и мляко (около 100 мл). Всички компоненти трябва да са студени, разбъркани в шейкър или с миксер до еднородна смес. Често като основна съставка се използва сладолед. При поднасяне във фрапето се добавят натрошен лед и сиропи.

Калоричност: 60 ккал (без сладолед)

Ирландско кафе. Кафеена напитка, приготовена от кафе, уиски, каймак и тръстикова захар. Традиционният състав изглежда така: четири части еспресо, 30-35 мл уиски, 1 чаена лъжица захар и 2 две лъжици разбит каймак.

Калоричност: 113 ккал