На „Икар“ 2022 разкриха тайната на творческото дълголетие

На тържествена церемония в Народния театър „Иван Вазов“ бяха връчени наградите „Икар“ 2022 на Съюза на артистите в България. Тържеството, провело са на Международния ден на театъра, премина под знака на съпричастието с жертвите от войната в Украйна, с призиви за мир.

От  сцената се направиха изявления за запазване на новите театрални пространства – Театър Азарян и ДНК в Националния дворец на културата.

Специални гости на церемонията, погрижили се за доброто настроение на зрителите с музиката си, бяха Любо Киров, Станислав Сланев – Стенли, трио „Вива“ и Смесен хор „Света София“.

Любо Киров, Христо Мутафчиев и Стенли.

Водещи на тазгодишната церемония бяха директорът на Театър „Възраждане“ – Роберт Янакиев и актьорите от неговата трупа – Виттория Николова, Лиляна Шомова, Йордан Ръсин и Ивайло Драгиев.

Тази година Съюзът на артистите в България (САБ) връчва наградите ИКАР за 49-и път. Тази година специалната награда „Чест и достойнство“ получи актьорът Симеон Алексиев.

Наградата за изключителен принос към българския театър бе връчена на режисьора Асен Шопов.

Асен Шопов.

Той разкри тайната на своето творческо дълголетие – близо 60 години се занимава с театрална дейност и причината да го прави толкова много години е тъкмо постоянната му среща с изключително талантливи и невероятно отдадени на изкуството хора.

За изключителен принос към музиката награда бе присъдена на певицата Мими Николова. Марио и Калин Москови отнесоха приза за принос в цирковото изкуство, а Кирякос Аргиропулос – наградата на Акт-Унима за значим принос в развитието на българското куклено изкуство.

Кирякос Аргиропулос получава наградата на Акт-Унима за значим принос в развитието на българското куклено изкуство.

Церемонията по награждаването бе излъчена в ефира на БНТ, а всички зрители от публиката, избрали да я гледат на живо, чрез средствата от продажбата на билетите си, са подкрепили Здравния фонд на САБ, чрез който се финансират операции и медикаменти за нуждаещи се творци и служители от сценичните изкуства.

А ето и наградените:

Най-добрият спектакъл за 2022 г. е „Бурята“ от Уилям Шекспир на режисьора Робърт Уилсън, който се играе в Народния театър „Иван Вазов“.

Сцена от „Бурята“.

В категорията „Дебют“ отличеният бе Димитър Илиев. Той е направил впечатление с режисьорските си решения в Shopping And Fucking от Марк Рейвънхил на I AM Studio – представление, поставено в YALTA ART ROOM.

„Икар“ за водеща мъжка роля отиде при Владимир Карамазов за ролята му на Кандидата в „Опашката“ от Захари Карабашлиев, реж. Явор Гърдев, поставена в Драматично-кукления театър „Иван Радоев“ – Плевен.

Койна Русева.

Наградата за водеща женска роля взе Койна Русева за ролята си на Воланд в „Майстора и Маргарита“ по Михаил Булгаков, реж. Николай Поляков, в Младежкия театър „Николай Бинев“.

За поддържаща мъжка роля бе отличен Севар Иванов за превъплъщението си в Агатон във „Федра /сияйната/“ от Петър Пламенов, режисьор Бойка Велкова, в Театър Азарян, в Националния дворец на културата.

Христина Джурова.

Христина Джурова пък отличена за поддържаща женска роля за образа си на Констанца Вебер в „Амадеус“ от Питър Шафър на режисьора Стайко Мурджев, поставен в Драматичния театър „Стоян Бъчваров“, ТМПЦ – Варна.

Николай Поляков бе обявен за режисьор на 2022 г. заради спектакъла си „Майстора и Маргарита“ по Михаил Булгаков, поставен в Младежкия театър „Николай Бинев“.

Представлението с най-добро сценографско решение е „Галерия Стриндберг“ по Аугуст Стриндберг, режисьор Крис Шарков, копродукция на Exodus Art и Театър Азарян на Националния дворец на културата. Съответно заслуга за това има Илияна Кънчева, която и отнесе наградата „Икар“ за Сценография.

Сцена от „Коприна“.

Статуетката „Икар“ за майсторско техническо осъществяване отиде при екипа на драматичния театър „Николай О. Масалитинов“ – Пловдив за два спектакъла – за „Коприна“ по романа на Алесандро Барико, реж. Диана Добрева и „Укротяване на опърничавата“ от Уилям Шекспир, на режисьора Стайко Мурджев.

За авторска музика бе отличен Николай Иванов за „Шахнаме: Сказание за Зал“ по Фердоуси, реж. и сценарист Елена Панайотова, Театър Азарян, Национален дворец на културата  и Фондация „Ден Гри“.

Драматургичният текст на 2022 г. е „Ива е онлайн“ от Ива Тодорова. Критическият текст – на Камелия Николова за „Режисьорите в европейския театър“, издаден от Института за изследване на изкуствата към БАН, фондация „Хомо луденс“ и сдружение „Литературна къща“.

 

Мила Коларова и Румен Гаванозов.

В кукленото изкуство бяха отличени Мила Коларова и Румен Гаванозов за актьорската си работа в „Малката нула“ – спектакъл, създаден и по техен сценарий и режисура. Представлението може да се гледа в  Столичния куклен театър и се осъществява с подкрепата на Фондация „Горе на дървото“.

В същото време кукленият спектакъл на 2022 г. е „Пипи дългото чорапче“ по Астрид Линдгрен, чийто режисьор е Анна-Валерия Гостанян. Представлението се играе в Държавния куклен театър „Георги Митев-Жоро“ – Ямбол.

В сферата на атракционното и вариететното изкуство бе отличен новият Вариетен театър в София за иновативността в спектакъла „Web Бурлеска”. В категорията „Съвременен танц и пърформанс“ статуетката отнесе Александър Георгиев за THE POWER OF S – спектакъл, поставян в ДНК – пространството за съвременен танц и пърформанс в Националния дворец на културата.

Ася Рачева.

В дублажа наградените тази година са Ася Рачева – за това, че с нейния глас говори Беделия Дю Морие в „Ханибал“ и Симеон Владов, който озвучава всички роли на Еди Мърфи в „Смахнатият професор“.

Трите награди на публиката – с едно малко изключение, бяха отличени и от Съюза на артистите. Изключението бе „Невъзможни действия“ на Радар София – спектакъл, поставен в ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс  в Националния дворец на културата.

Екипът зад „Пипи дългото чорапче“.

Другите две представления силно, харесани от публиката, са „Пипи дългото чорапче“ – кукленият спектакъл на ямболския куклен театър „Георги Митев-Жоро“ и „Ива е онлайн“ – моноспектакълът на Ива Тодорова, режисиран от Стоян Радев в Театър 199 „Валентин Стойчев“.