Афиш: Проектът “Пропорция на звука”

Най-новата инсталация от меки скулптури, вдъхновени от деликатността на инфразвука (минималната честота, която се улавя от човешкото ухо), ще заинтригува всекиго. Още повече, след като един от специалните „гости“ на събитието ще бъде индустриална шевна машина с работещ двигател. Ето какво друго се знае за предстоящото мероприятие:

 

Проектът „Пропорция на звука“ е и своеобразна компилация от творческите търсения на доктор Николай Божилов от последните години, в които вдъхновението му е в активна връзка с науката и модата. Освен това арт инсталацията акцентира именно върху все по-голямата необходимост да разсъждаваме върху противоречивото настояще през призмата на науката.

В „Пропорция на звука“ провокацията идва от физиката и по-конкретно – частта ѝ, изследваща силата на формите и пропорциите на звуковите вълни. Дизайнът на обектите се създава с метода „конструиране чрез изваждане“, който дава възможност за игра с функции и обеми така, както звукът манипулира пространства и възприятия. Основните конструктивни елементи  в „Пропорция на звука“ са кръгът и линията, съвместяващи се с геометрията на механичните звукови вълни. Резултатът е серия от концептуални облекла-скулптури, които изследват пропорцията на звука в текстилен материал, така достигайки до потенциалната виталност на съществуването ни днес.

Николай Божилов.

Културното събитие ще се проведе в Галерия ONE+ на улица „Иван Вазов“ №14, в София, на 29-ти март от 18:00 ч. с креативния медиатор доц. д-р. Мариела Гемишева и авторът д-р. Николай Божилов. Посетителите ще могат да видят арт инсталацията до 3-ти април. Наред с това събитието е подкрепено от ABSOLUT, тъй че на самото откриване може да се насладите на ABSOLUT-но специалните им коктейли.

Доктор Николай Божилов е роден през 1988 г. в София. През 2013-а се дипломира като магистър от Националната художествена академия със специалност мода. Участвал е на множество международни конкурси, като OFFFASHION в полския град Келце, и е носител на различни престижни награди, например „Златна игла“ през 2013 година. Повече информация за моделиера можете да намерите в личния му уебсайт – http://nikolaybozhilov.com/ .