На Марс откриха подземни езера

Преди броени дни група учени откриха, че под южния полюс на червената планета има огромни количества вода. Това потвърждава някои предишни предположения, че под повърхността на Марс се намира голямо солено езеро. Най-малко се увеличават шансовете за откриването на други форми на живот извън Земята. Разказваме ви какво точно се знае до този момент.

 

Спомняте ли си епизода от „Шантави рисунки“ (Looney Tunes), в който Бъгс Бъни се запознава с марсианеца Марвин, възнамеряващ да взриви земята, защото му закрива гледката към Венера? Е, както по всичко личи, учените много скоро ще могат да докажат съществуването и на други форми на живот извън нашата планета.

Бъгс Бъни и марсианецът Марвин от „Шантави рисунки“.

Затова след откриването на големите водни маси, изследователите апелират за по-нататъшно задълбочено проучване на четвъртата планета. По-точно на химичните ѝ елементи, за да се открият следи от така наречената „астробиологическа активност“ или от извънземен живот.

Откритието бе осъществено с помощта на уреда MARSIS (Марсиански усъвършенстван радар за подпочвено и йоносферно измерване), който се намира на борда на космическия кораб Mars Express, изпратен по-рано в космоса от Европейската космическа агенция. MARSIS фактически изпраща радарни импулси, които могат да проникнат през повърхността и ледените шапки на планетата. След като отскочат обратно към космическия кораб, те могат да бъдат измерени от специалистите, без да се налага физически допир с Марс.

Да припомним, че преди две години със същия уред бе открито грамадно подземно езеро, чието съществуване бе поставено под въпрос от редица експерти. Според тях е трябвало първо да се извърши по-обстойно прочуване на природата на въпросния обект, за да се разбере със сигурност дали става дума за воден обем. Но този път изследователите са по-подготвени.

Професор Елена Петинели.

Професор Елена Петинели от Изследователския университет „Рома Тре“ в Рим и екипът ѝ първоначално проучили езерата под антарктическите ледници на Земята, използвайки сателитната технология, преди да стигнат до каквито и да е заключения за геологията на Марс. Така че сега могат да потвърдят уверено, че това, на което са се натъкнали, наистина е течност. Но и това не е всичко. Впоследствие се оказало, че около въпросната водна маса има разпръснати и по-малки, образувайки по този начин система от езера, наподобяваща земната.

Не само, че потвърдихме позицията, степента и силата на рефлектора от проучването ни преди две години, но открихме и три нови ярки области. Главното езеро е заобиколено от по-малки водни маси, но заради техническите характеристики на радара, както и отдалечеността от марсианската повърхност, все още не можем да уточним дали те са взаимно свързани.“ – заключава професор Петинели.

Важно е да се спомене, че според получените данни водните обеми са „хиперсалинови разтвори“. Иначе казано, в тях има високо съдържание на сол, което обяснява защо езерата са успели да останат в течно състояние, въпреки студа на южния полюс на Марс.

Южният полюс на Марс.

Поради тази причина е напълно възможно в тях да са се запазили някакви следи от форми на живот, еволюирали, когато Марс е имал по-плътна атмосфера, по-мек климат и водни ресурси по повърхността си, подобно на ранната Земя.“ – споделя с надежда Роберто Оросей, главен разследващ на експеримента MARSIS.

А на нас не ни остава друго освен да чакаме, за да разберем, какво ние е подготвило бъдещето…