Моза бин Насер ал Миснед – най-хубавото нещо, случило се на Катар

На днешната дата – 15 януари, Моза бин Насер ал Миснед – втората съпруга на бившия емир на Катар – Хамад Бин Халифа ал Тани, вдига голям купон.

 

Красивата и елегантна дама навършва 63 години. За нея казват, че е най-хубавото нещо, случило се на Катар. Ето защо.

Като видите Моза трудно ще повярвате, че тази жена с фигура на манекенка е родила седем деца на Хамад Бин Халифа ал Тани – третият емир на Катар, управлявал страната от 1995 г. до 2013 година.

Моза със съпруга си.

Моза е втората съпруга на емира, който има общо три жени. Тя обаче е човекът, който е неизменно до него, когато той дава приеми или организира работни обяди.

Първо образованието, после принцът на бял кон

Моза е известна с това, че каквото си реши, това прави. Принцът на Катар ѝ прави предложение за брак, когато тя е на 18 години. Но вместо веднага да приеме, първо завършва психология в Катарския университет, после стажува в САЩ и едва след това сключва брак.

През 1995 г. мъжът ѝ става емир на Катар и гордо я показва на целия свят – тя е красива, уверена, стилна. Веднага се появяват коментари: „Емирът на Катар е мъж под чехъл, а Моза е сив кардинал“.

В действителност заниманията ѝ по нищо не се различават от нещата, които правят първите дами – занимавав се с благотворителност, с образователни и хуманитарни проекти. Но след като става специален посланик на ООН и започва да заема висши постове в организацията и да пътува с образователни мисии в други държави, критиките, че си позволява твърде много, зачестяват.

Приоритетите на Моза – обучението на деца и лекуването на бедни

Тези коментари обаче изобщо не притесняват Моза – дори напротив – амбицират я. Тя създава Арабски демократичен фонд, имащ за цел финансово да подкрепя независимостта на медиите в страната ѝ. След това застава начело на Върховния съвет по семейните въпроси.

Освен това започва серия от срещи на високо равнище, за да гарантира достъпа до образование на всички деца. Дарява милиони, за да осигури лечение на болни хора, с финансова невъзможност да се лекуват.

Не на последно място тя се преборва жените в Арабския свят да имат право да гласуват, да карат кола и свободно да избират как да се облекат.

Моза е умна, ярка личност, която не може да си седи у дома и да се крие от очите на другите мъже. Тя е хубава и не се притеснява да демонстрира стройната си фигура.

Вместо хиджаб – тюрбан

През 2002 г. Моза за първи път се появява на публично събитие с дълга рокля и тюрбан вместо хиджаб. Роклята подчертава красивата ѝ фигура, а тюрбанът привлича вниманието към изящното ѝ лице. „Според разбиранията на ислямската култура Моза е по-скоро съблечена, отколкото облечена“ – коментират арабските медии.

Но съпругът ѝ, емирът на Катар, приема имиджа ѝ – позволява ѝ да се появява по такъв начин на различни публични събития. Причината е лесно обяснима – той е влюбен не само в жената Моза, но и в нейното умение да отстоява себе си и открито да заявява позицията си по всеки въпрос. Моза е много различна от типичните арабски жени, винаги готови да се съгласят с мъжа си.

Постепенно Катар се оказва изцяло под влиянието на Моза. Жените започват да се обличат като нея – в красиви дълги рокли в ярки цветове и с тюрбани вместо хиджаб. „Така се чувстват като привлекателни жени, а не като безформени чували“ – признават някои от тях в интервюта.

Моза не се ограничава да се облича само в рокли – залага на елегантни костюми с широки колани, на панталони, в комбинация с ризи, и дори на дънки, съчетани с модерни жилетки.

Никой не може да обвини Моза в пошлост – тя е еталон за отличен вкус и стил. И най-интересното е, че тя няма асистент – стилист, който да я съветва как да се облече. Сама прави своя избор – сред тоалетите й преобладават роклите на Valentino и на руската дизайнерка Уляна Сергеенко.

Катарците много я харесват и признават, че в последно време тя е най-хубавото нещо, което се е случило на страната им. Убедени са, че тя е най-елегантната и впечатляваща първа дама. В интерес на истината Моза вече не изпълнява тази функция, откакто през 2013 г. мъжът ѝ се оттегли от поста. Той доброволно предаде властта си на най-големия им син – шейх Тамим бин Хамад Ал Тани.

Моза през 2010 г., когато става ясно, че страната ѝ ще бъде домакин на Световното първенство по футбол през 2022 година.

Тамим, който е роден през 1980 г., бе избран измежду 27 наследници на шейх Хамад Бин Халифа ал Тани. И с това по косвен начин показа, че освен елегантна дама, Моза е и добра майка – възпитала и отгледала достоен управител на емирството.