Тенденции за 2022-а или как керамичните плочки повдигат настроението

Днес керамичните плочки играят важна роля във всеки интериор, бил той частно или обществено пространство. Ето няколко причини те да се харесват и какви са тенденциите при тях за 2022 година.

 

 

За никого не е тайна, че керамичните плочки притежават редица значителни предимства, благодарение на които са толкова популярни.

Материалът им е устойчив на износване, траен, хигиеничен, екологичен, издръжлив на температурни промени, лесно се почиства. При това керамиката е достойна алтернатива на камъка и дървото.

Какви плочки да избираме? От Til of Spaine – колективен бранд, обединяващ повече от 100 водещи испански производители на керамични плочки, споделят своите наблюдения.

Магията на бялото

През 2021 г. на форума в Италия CERSAIE можеше да се наблюдава изобилие от бели колекции. Белият цвят отдавна престана да се асоциира с вътрешното оформление на болница.

Тази категорична тенденция беше подкрепена и от испанските производители на керамични покрития, представили за новия сезон монохромни колекции total white.

Имитация на камък и мрамор в атипични отенъци

Природните мотиви в дизайнерските керамични покрития, както винаги са извън конкуренция. Най-широко са представени вариациите на тема камък. През новия сезон дизайнерите решиха да добавят цвят: сега гранитът и травертинът преливат в оттенъци на синьото и зеленото, мраморът е изпъстрен с ярки жилки, а разнообразието на палитрата на оникса и ахата изглежда наистина фантастично.

Размитият акварелен рисунък на камъка, сложните цветови преходи, необичайните наситени оттенъци в съчетание с полирана повърхност ще са ефектна украса на съвременни интериорни решения в дух на ар-деко, минимализъм, неокласика и еклектика. Именно цветът издава изкуствения произход на „мраморната” плочка – днес производителите са достигнали такива висоти, че от пръв поглед е трудно да се определи какъв е материалът.

ZOOM-ефект

Днес керамиката може да възпроизвежда всякакви рисунки и текстури, включително качествена имитация на природни фактури. Търсят се декорации с шарки като оникс или мрамор с ефект на силно увеличение: многократно увеличената фигура сама по себе си става произведение на изкуството.

Рисунката се нанася на покрития със свръхголеми размери, отличаващи се с лекота и малка дебелина. Тези покрития излизат извън пределите на банята и кухнята. Те активно се използват за оформяне на жилищни зони – от гостни до кабинети.

Имитации на тънки дървени летви

Привържениците на екостила ценят керамичните плочки, имитиращи дърво, които отдавна вече са класика във вътрешното оформление – само асортиментът им се увеличава с всяка изминала година.

Днес се срещат достоверни имитации на екзотични видове дървета, на натурални напречни срезове с годишните кръгове, гладки полирани или матови релефни „дъски”, покрития с история, запазили следите на времето. В центъра на вниманието са имитации на различни видове паркет, чийто формат позволява да се експериментира с начина на подреждане.

Актуални са интерпретациите – вариации в стил „шале” (chalet, фр. – дървена хижа, бел. прев.), въплътени в грубоватата фактура на дървото с отчетлив рисунък и следи от срязването, а също разноцветно боядисано „дърво” и имитации на ПДЧ с повърхност във вид на пресовани дървени частици.

Ефектът на дъгата

Един от ярките и силни стилове в декоративната керамика е многоцветният микс, който се стреми да създаде уау-ефект чрез впечатляващо преливане на цветовете. Екстравагантност, смелост, ярко изразена индивидуалност – тази тенденция е изпълнена с творчество и вдъхновява за смели експерименти.

Керамичните изделия с правоъгълна форма позволяват да се съчетават на едно място матови и многоцветни текстури, за да създадат удивителен футуристичен декор за съвременните пространства. Благодарение на иризацията (оптично явление, при което цветът на дадена повърхност се променя с промяна на зрителния ъгъл) обичайният материал се превръща в ярък елемент от декора и повдига настроението.