Модният бизнес очаква завръщане на лудите 20-те години от ХХ век

Продължава да се увеличава броят на модните магазини, които затварят заради кризата, предизвикана от пандемията, но оптимисти предвиждат, че след COVID-19 ще има нов период на икономическа динамика.

 

Бизнес експертът Тилман Фертита обяви пред CNBC: „Не се отчайвайте – купувачите ще се завърнат и ще настъпи време, приличащо на „лудите 20-те на ХХ век“.

Само да припомним 1920-те години са определяни като ​​„лудите двадесет“, „златните двадесет“, „ревящите двадесет“, „бурните двадесет“. Това е времето на бума в джаза, на арт деко, на радиото и киното, на бурните танци и нощния живот. Това е период на големи промени и напредък, извършен от хората, преживели разрушителната Първа световна война.

Но без да се връщаме толкова назад, можем да се сетим и за глобалната рецесия от 2008 година. След нея настъпи бум в пазаруването онлайн. И сега анализаторите имат пълни основания да смятат, че модата може да изживее подобно възраждане.

„След пандемията ще търсим начини да превърнем дрехите, прическите и грима като част от една постковид терапия“ – казва модният експерт Андрю Иби от организацията FACE (Fashion Academics Creating Equality).

Той е убеден, че новите модни колекции ще имат за цел да накарат хората да се чувстват по-спокойни и щастливи.

За да не бъде голословен, той дава примери от няколко скорошни модни колекции – красивите паднали рамене на GMBH и стила ала парти от „Великият Гетсби“ в колекцията на Casablanca. Междувременно марките парфюми Azzaro и Area представиха нови аромати, като в рекламите си заложиха на сребристи нюанси и внушението за среднощни омагьосвания. Даниел Флетчър от Fiorucci сподели, че в новата им лятна колекция водещото няма да са толкова цветовете, колкото материите – те ще бъдат най-вече от сатен, коприна и други лъскави платове.

Андрю Иби.

Вече има индикации, че хората се готвят за времето след COVID-19. От декември насам се наблюдава ръст в инвестициите в компании като Brunello Cucinelli, Berluti, Bottega Veneta и Métier. Освен това има ръст в търсенето на изящни бижута за мъже.

„Модните дизайнери вече започнаха да си възвръщат силата – те смело се отдават на фантазиите си“, подчертава Андрю Иби и продължава: „Колегите – дизайнери отново са оптимистично настроени, следват интуициите си и намигат на бъдещето, защото вярват, че така поемат своята отговорност за света около тях“.

Джонатан Уолфорд.

Междувременно мнозина анализатори направиха паралели между пандемията от COVID-19 и испанския грип през 1918 година. След Първата световна война и една от най-смъртоносните епидемии в историята на човечеството настъпва десетилетие на порив към свобода, творчески разцвет и икономически подем.

„От есента на 1918 г. до есента на 1920 г. в сферата на модата сякаш всичко беше замръзнало – едни и същи линии и силуети“ – разказва Джонатан Уолфорд, който е директор на Музея за история на модата във Великобритания.

След това обаче настъпват лудите 20-те години на ХХ век – когато модата отразява настроенията в обществото, провокирани от хедонизма и желанието да изглеждаш свеж и млад.

Вместо с тежки костюми мъжете започват да се обличат по-спортно – с каскети, с бричове, с пуловери „аргайл”, по-познати като пуловери на ромбчета. Жените, от своя страна, нахлупват на главите си огромни шапки, косите им са подстригани в изящно каре, носят роклички със смъкната талия и без ръкави и изглеждат сякаш си играят, облечени в дрехите на мама.

„И на нас ни предстоят „лудите 20-те години на XXI век“ – прогнозира Иби. „Ще се обличаме, наслаждавайки се на свободата си и това ще се отрази на факта, че вече няма да се съобразяваме така стриктно какви дрехи по какъв обличаме. Така може да отидем на опера, облечени с клин и гуменки – и това няма да има нищо общо с отношението ни към това високо изкуство и към артистите и музикантите, които са му се посветили“ – подчертава Иби.