Модата в Париж става зелена

След като темата за един по-екологичен и природосъобразен свят става все по-актуална с всеки изминал ден, няма нищо учудващо, че столицата на модата също не стои безучастно. Разказваме ви какво представлява най-новата инициатива в парижкия 10-ти арондисман (регион).

 

Един по-разумен инкубатор

Компютърно генерирано изображение на La Caserne.

Със съдействието на кметството на Париж, се създава ново пространство – инкубатор, наречено La Caserne (казармата), което ще помага на модните специалисти в изработването на по-природосъобразни и екологични дрехи. То представлява голям шоурум до емблематичната Гар дьо Нор, където ще бъдат изложени произведенията от текстил на много ателиета и модни дизайнери, посветили се на еко-отговорната кауза, но които днес изпитват немалко маркетингови и финансови затруднения. Очаква се в най-скоро време всичките строителни работи по La Caserne да приключат и шоурумът да отвори врати.

Маева Беси.

Не само, че околната среда е повлияна от близо 70% от нашия избор как да се облечем и заради това е важно да предпочетем дизайнери, които мислят за екологията, но и представителите на марките, които ще намерят място в новото пространство, ще получат достъп до различни мастър класове, помощ и подкрепа.“ – обяснява Маева Беси – управляващ директор в La Caserne.

Една подадена ръка

Костюм на парижкия лейбъл Salut Beauté.

Избрани са около 25 нови брандове прет-а-порте – сред които Salut Beauté, 17 H 10, Patine, Walk in Paris, за да вземат участие в предстоящите култови събития като La Maroquinerie (изложба на кожени изделия) и Fashion Tech (едно от най-големите събития в света, посветени на новите технологии и иновации в модата).

Целта е да създадем силна връзка между опитните предприемачи и „новобранците“ в модната индустрия, за да продължим да усъвършенстваме устойчивата мода.“ – споделя Маева.

Едно магнетично място

План на La Caserne.

Нашите потребители имат добра покупателка способност, а голяма част от екологичните промени имат директно въздействие върху живота им. Ето защо в La Caserne освен модния шоурум им предлагаме и други екопреживявания – в ресторанта, в кафенето, в танцовото студио, в работилниците, във фотостудиото и в бара на покрива. От 23-ти до 26-ти септември е планирано в La Caserne да се проведе и знаковият Conscious Festival, с който да се затвърди водещата роля на Париж не само като столица на модата, но и като град-символ на технологичната еволюция. Само с общи усилия, целеустременост и постоянство ще успеем да променим модната индустрия към по-добро, опазвайки по този начин Майката Природа.“ – подчертава французойката Маева Беси.