Maserati Alferi 2020

Преди почти шест години Maserati представи зашеметяващата концепция Alfieri купе с две места на автомобилното изложение в Женева. Базирано на GranTurismo MC Stradale, но с много по-късо междуосие, спортното купе разполага с естествено аспириран 4.7-литров V8 двигател с 460 конски сили и 520 нютон-метра.

 

Няколко месеца след дебюта й, през месец май 2014 г., Maserati обяви планове за въвеждане на концепцията в производство с V6 в три различни състояния на мотора: 410 к.с., 450 к.с. и най-силният от 520 конски сили. На дневен ред беше да се предлагат както версии за купета, така и кабриолети с избор между задно и задвижване на всички колела. С напредването на годините Аlfieri продължаваше да бъде нищо повече от обещание, без следи от действителна производствена кола.

Намеренията бяха потвърдени през юни 2018 г., когато Maserati представи своята многообещаваща пътна карта за продуктите от 2018 до 2022 г., а сега научаваме, че Alfieri ще се превърне в кола, която реално ще можете да закупите през тази година. Разкритието бе направено преди броени дни чрез кратко съобщение за медиите, в което се съобщава, че „характерен спортен автомобил Maserati“ ще влезе в серийно производство в завода в Модена, Италия през първата половина на 2020 година. За да постигне целта си, Maserati ще започне да обновява производствените линии в завода.

Според предварителните технически спецификации, представени от италианската марка, готовата за производство версия ще се предлага с плъгин хибриден задвижващ механизъм и електрифицирана система за задвижване на всички колела. Пълният активен вектор на въртящия момент и активна аерография също са на дневен ред, както и алуминиевата космическа рамка. Фокусът върху леката конструкция ще сведе до минимум излишното тегло, причинено от внедряването на електрифициран хардуер до само 175 килограма в сравнение с модела с конвенционално захранване.

Колкото до производителността, Alfieri в най-бързата си форма ще се движи до 100 км/ч. от старт за около две секунди и ще постига максимална скорост над 300 километра в час. Отвъд купето и кабриото на Алфиери, Maserati също така има планове за изцяло нови Quattroporte и Levante, обновени Ghibli и по-голям SUV – всички те идват до 2022 г. според информация от компанията.