Келтски хороскоп II: Кое е вашето свещено дърво

Неотдавна ви разказахме кои са вашите духовни животни, базирани на келтския календар и човешките черти, от които са се ръководели древните друиди. Но освен житейски закрилници, се оказва, че всеки от нас има и свещено дърво, което също играе основна роля в живота му.

 

Келтският хороскоп е вдъхновен от идеята, че датата на раждане описва много точно характера и поведението на всеки човек. Интересно е, че древните друиди не се позовавали на астрологичните карти и съзвездията, като останалите култури, а изучавали дърветата. Те не само имали дълбока връзка с тях, но и вярвали, че са пазители на безкрайната и божествена мъдрост. За тях цялата вселена била във формата на дърво – корените са миналото, стволът – настоящият живот, а клоните – бъдещето и задгробният живот. Келтската дървесна астрология следяла много точно лунния календар, затова знаците са тринадесет, а не познатите ни дванадесет.

Впрочем самата Дж.К.Роулинг, докато пише книгите за Хари Потър, също изучава древните знания и символиката на хората, обитавали Британските острови. Затова не е учудващо, че пръчките на Хари, Рон и Хърмаяни са базирани върху рождените им дървета, за да се създаде по-силна и дълбока връзка между притежателите и вълшебните им пръчки.

 

А ето кои са сакралните дървета, според друидите:

 

1. Офика – Мислителят (22-ри януари – 18-ти февруари)

Офиката или Птицеловната брекиня, чиито плодове са любими на птиците, може да бъде засадена до входната врата или портата. Тогава тя не само ще прогони злите сили, но и ще служи като портал към духовния свят.

Растението символизира философското и креативното мислене, а хората родени в този период навярно са визионери. Макар другите рядко да ги разбират, това не ги отказва не само ясно да отстояват позициите си, но и да въздействат върху останалите със своя интелект и гениални идеи.

2. Ясен – Чародеят (19-ти февруари – 17-ти март)

Още от древни времена ясенът е бил смятан за свещено дърво, на което приписвали всякакви лековити и магически способности. Освен важността му и в българския фолклор, келтските вождове почитали дървото и затова, че често било удряно от мълнии – знак от боговете. Друидите често го използвали за изработването на магическите им жезли и пръчки.

Ако вашето рождено дърво е ясенът, това означава, че сте мислители и артистични натури, които имат безгранично въображение. Понякога може да не се чувствате на място, но много бързо се вземате в ръце. За вас мнението на хората не е от значение, но цените и обичате да прекарвате времето си сред природата; кариерата в сферата на изкуствата е обещаваща.

3. Елша – Новаторът (18-ти март – 14-ти април)

От това красиво дърво често се строят мостове и лодки, и се изработват обувки. Причината – не гние във водата.

Вие сте харизматични, забавни и екстровертни личности, които много лесно се разбират с останалите. Всички са привлечени от вашия чар, а вие имате висока самооценка. Не обичате да ви губят времето, затова се обграждате само с определен тип хора.

4. Върба – Наблюдателят (15-ти април – 12-ти май)

Според народните вярвания върбата е символ на безсмъртието, защото може отново да порасне от счупена клонка върху влажна почва. В романите за Хари Потър пръчката на Рон Уизли е изработена от върба.

Много често родените под знака на върбата са медиуми. Освен че са креативни, имат силна интуиция и са много интелигентни. Събират, боравят и разпространяват информацията с лекота, заради което останалите им се възхищават. В същото време са много търпеливи и спокойни личности. Не харесват показността.

5. Глог – Илюзионистът (13-ти май – 9-ти юни)

Смята се, че глогът защитава ума, заради острите си тръни.

Представителите на това дърво сякаш живеят два живота: единият е свързан с външната личност, която останалите виждат, и вътрешната, позната само на самите вас. Затова се приспособявате много бързо и сте подготвени за всякакви житейски промени. Притежавате жажда за знания и лесно можете да предразположите хората около вас.

6. Дъб – Стабилизаторът (10-ти юни – 7-ми юли)

Дъбът е другото свещено дърво за друидите – от него се правят врати, които  прогонват злото и символизират истината и знанието.

Вие притежавате невероятна вътрешна сила и воля, пораждащи завист в останалите. Защитавате слабите и сте много самоуверени и пълни с позитивна енергия. Обичате да проучвате родословните дървета и да се занимавате с история. С лекота предавате знанията на по-младите поколения, затова учителстването не ви е чуждо. Добрата организация е една от вашите силни страни.

7. Джел – Владетелят (9-ми юли – 4-ти август)

Джелът или Самодивският чемшир се използва за отблъскването на враговете и злите сили. Когато келтските вождове избирали своя наследник, те го коронясвали с венец от самодивски чемшир. Пръчката на Хари Потър от известната поредица е изработена от джел.

Това растение е символ на царствеността. Родените под знака на джела са благородни и често заемат ръководни позиции. Освен това сте смели и постоянни, за което останалите знаци ви завиждат. Щедростта, интелигентността и добротата не са ви чужди и трудно се оставяте да ви сломят телом и духом. Не се спирате пред нищо, за да постигнете целите си.

8. Леска – Знаещият (5-ти август – 1-ви септември)

Смята се, че който яде лешници – плодовете на леската, ще се сдобие с огромно знание.

Представителите на този дървесен знак са интелигентни, организирани и продуктивни. С лекота помните огромно количество информация и успехите ви в сферата на науката няма да са малко. Имате много добро око за дребните детайли и фотографска памет, но понякога перфекционизмът може да не ви дава мира.

9. Лоза – Уравновесителят (2-ри септември – 29-ти септември)

Лозата е почитана не само за способността си да се катери все по-нависоко, но и да прониква през всякакви повърхности. Пръчката на Хърмаяни Грейнджър е изработена от лоза.

Характерът ви много често се променя и сте непредвидими, също като есента. Двоумите се и много трудно взимате нечия страна. Освен това сте привлечени от лукса и обичате фините неща в живота – дългата почивка, ароматното вино, вкусната храна и прекрасната музика. Вие сте безпомощни романтици, които могат да превърнат всичко скучно в голямо забавление.

10. Бръшлян – Оцелелият (30-ти септември – 27-ми октомври)

Бръшлянът е не само символ на упоритостта и силата, но и на смъртта и врата към духовния свят, заради способността му да удушава дърветата.

Можете да преодолеете всички трудности и да видите отдалеч задаващите се препятствия. Вие сте духовни личности и имате силна вяра. Освен това сте харизматични, борбени и оптимистични хора, които с лекота привличат любовта.

11. Тръстика – Водачът (28-ми октомври – 24-ти ноември)

Древните друиди причислявали тръстиката към дърветата, заради дълбоката ѝ и близката до тях коренна система. Използвана е и като пишещ инструмент, защото символизира мъдростта и учението.

Представителите на този дървесен знак са доста потайни и пълни с мистерии. Обожавате легендите, фолклора, приказките и исторически романи, но често можете да бъдете замесени в клюките и скандалите. Перфектната професия за вас е да бъдете журналист, археолог или историк. Славите се с непоклатим и силен характер.

12. Бъз – Ученикът (25-ти ноември – 23-ти декември)

Според народните предания бъзът е свещен за феите и елфите. Често е бил поставян над конюшните, за да предпази конете. Изгарянето му носи нещастие, а внасянето му в нечий дом е поличба за смърт.

Вие сте диви и обожавате свободата, обичате да тичате и непрекъснато търсите нещо. Също така сте откровени; физически и психически много силни личности. Освен това сте много разумни и внимателни към останалите.

13. Бреза – Получателят (24-ти декември – 21-ри януари)

За друидите брезата символизира новото начало и възраждането, защото тя е едно от първите дървета, които се разлистват след зимата.

Вие сте почти винаги развълнувани, с големи амбиции и множество интересни и хобита. Освен това сте много гъвкави и лесно се приспособявате към промените. Зареждате останалите с позитивна енергия и бихте заели успешно ръководна позиция, ако ви предложат.

Оттук можете да разберете кое животно е вашият духовен водач – https://special.bg/keltski-horoskop-duhovno-zhivotno-polozhitelni-i-negativni-tcherti/ .