Мартески вълнения – съботно-неделните предложения

Бонус денят на високосната 2020 година – 29 февруари – се пада в събота. За това с пълни шепи гребете от времето, в което ще можете да се разхождате из улиците в очакване на мартенското слънце.

 

 

 

 

 

То ще изгрее и с усмихнати мартеници, и с победоносни песни! Но преди това изпратете подобаващо февруари като снежните кралици в приказките – с изложбата на бижута на принцеса Мириам де Унгрия. Можете да я видите в галерия „Контраст“, където ще имате възможност от 11. 00 часа да се срещнете лично с принцесата, която е съпруга на княз Кардам Търновски – първородния син на Симеон Сакскобургготски.

Само на няколко пресечки от галерия „Контраст“ – в „Гранд хотел София“ ще можете да посетите Базара на изкуствата за два предстоящи празника – Баба Марта и Деня на жената.

Очакват ви и в събота, и в неделя, ръчно-изработени мартеници, детски работилници и много авторски бижута, дрехи, аксесоари, декорация за дома, картички и картини, както и рисувано стъкло и много творчески предложения за подаръци за Деня на жената.

Също в 11.00 часа, в събота, в Банкя, до Часовниковата кула започва развлекателната програма „Голям Сечко, Малък Сечко и Баба Марта“. Тя също ще ви зарадва с масово плетене на мартенички и с концерт-спектакъл „Джокица“ на фолклорен ансамбъл „Етнофолк” от град Радомир. Пътуващото читалище „Бащино огнище“ на Ивайло Шопски ще зарадва деца и родители с Хайдушки игри и игри по ориентиране с много награди.

В неделя Банкя ще посрещне първия ден от март с концерт на местния фолклорен ансамбъл. Ученици ще се състезават в играта „Познавам ли моята България“, а оркестър „Шевица“ с гостуващи участници от танцов клуб „Пендари“  и театрално студио „Смехурко“ ще представят специален патриотичен спектакъл.

В Троян и двата почивни дни ще преминат под мотото „Денят за Вас“, което е и инициатива на Министерството на туризма. Тогава посещението в няколко туристически обекти ще бъде безплатно – Музеят на народните художествени занаяти и приложните изкуства и Галерия „Серякова къща“; Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата – Орешак, и Природонаучният музей в село Черни Осъм.

Троянци обещават да ви предложат незабравими преживявания в деня Сирни заговезни – денят за прошка, в който си припомняме Христовите думи: „Ако не простите на човеците съгрешенията им, и вашият небесен Отец няма да прости съгрешенията ви“.

Някак тематично в събота, в навечерието на Сирни заговезни в дунавския град Козлодуй ще можете да посетите Празника на меда. Той е съвместна инициатива на държавното предприятие „Радиоактивни отпадъци“ и дружествата на пчеларите от Козлодуй и региона. Ще можете да си купите лечебни и козметични изделия на основата на пчелни продукти. Ще има и изделия от рисувано стъкло и коприна, както и ръчно изработени свещи и бижута.