Марта Стюарт ще произвежда продукти от канабис за домашни любимци

Масло и дъвчащи лакомства трябва да облекчат на болките на домашните любимци и да им помогнат да се справят с безпокойството. Те няма да съдържат психоактивни вещества.

 

Предприемачът Марта Стюарт в партньорство с Canopy Growth Corp. пусна линия от маслени капки и дъвчащи лакомства за домашни любимци. Особеността на тези продукти е, че те ще съдържат канабидиол. Засега продуктите са в процес на разработка и проучване.

Въпреки че един от канабиноидите, открити в канабиса, канабидиолът (CBD), не е психоактивен. В САЩ циркулацията му се регулира по различен начин в зависимост от щата и от какви суровини е произведен. В момента се провеждат изследвания за употребата на това вещество в лекарствени продукти. През 2018-а FDA (Администрацията по храните и лекарствата) одобри първото лекарство с CBD, антиконвулсант.

Канабидиоловото масло може да се предписва на домашни любимци за облекчаване на болката при възпалителни състояния и облекчаване на безпокойството (например, когато животното е отделено от собственика си), както и за стимулиране на апетита, се казва в уебсайта на Марта Стюарт. „Моите кучета не са просто мои спътници, те са част от моето семейство аз поставям тяхното емоционално и физическо благополучие на първо място, както и моето собствено“, каза Стюарт, цитирана от Ройтерс.

Седемдесет и девет годишната Марта Стюарт е предприемач, писател и радиоводещ, и лайфстайл инфлуенсър. В началото на 80-те години на ХХ в. тя се прочу като автор на готварски книги. През 90-те години създаде собствено домакинско списание, телевизионно предаване и уебсайт. През 1997-а основа Martha Stewart Living Omnimedia, която две години по-късно стана публична компания. През 2004 г. Стюарт прекара пет месеца в затвора за възпрепятстване на правосъдието в разследване за търговия с вътрешна информация (по време на престоя й зад решетките компанията на Марта Стюарт се разрасна и за втори път бе включена в списъка на Forbes). След като излезе на свобода тя се върна към предишните си дейности, разширявайки продуктовата линия на своята компания. През 2000 г. Марта сключи няколко партньорства – с производители на подови настилки, вино и доставчици на храна. През 2015-а Martha Stewart Living Omnimedia бе придобита от Sequential Brands.

Canopy Growth Corporation е канадска компания за производство на продукти от канабис. През август 2018-а получи инвестиция от 3.8 млрд. долара от Constellation Brands, американски производител на бира, вино и спиртни напитки. През 2019-а компанията обяви пускането на линия от годни за консумация продукти, съдържащи канабидиол.

Фактът, че Марта Стюарт ще консултира Canopy Growth стана известен през февруари 2019-а, когато акциите на Sequential Brands Group се увеличиха с 30%, а тези на Canopy Growth – с 4 процента. Сътрудничеството на канадската компания със Стюарт не е първото по рода си: по-ранно рапърът Снуп Дог стана лице на един от продуктите на марката Tweed, собственост на Canopy Growth.