Мария Габриел – „Жена новатор на годината“

След като през март 2022 г. българският еврокомисар Мария Габриел бе обявена за една от 100-те най-влиятелни жени в европейската политика за стартъпите, тя получи поредно признание.

Става въпрос за работата й в подкрепа на видимостта на таланта на жените. На тържествена церемония в Милано тя бе отличена с наградата „Жена новатор“ на авторитетната италианска асоциация Osservatorio TuttiMedia.

Асоциацията обединява утвърдени компании в медийната индустрия и комуникациите. Високият приз се връчва на жени, които не само разбиват стереотипите, но и са изявени лидери, с принос в различни сектори на обществото. Жени, които мотивират и други да следват техния пример.

Получавайки наградата, Мария Габриел коментира, че за нея високото отличие е отговорност да продължи да работи за още конкретни проекти и инициативи, чрез които да вдъхне кураж на жените да бъдат смели в професионалното си развитие в науката, технологиите и предприемачеството

През 2022 г. – годината на младежта – българският еврокомисар реализира редица инициативи, извеждащи постиженията на жените на преден план. Мария Габриел даде началото и на кампанията „Тя е лидер“, която откроява таланта и силните страни на младите жени от всички държави членки на Европейския съюз.

Освен това по инициатива на Мария Габриел за първи път критерий за оценка по програма „Хоризонт Европа“ е план за равенство между мъжете и жените във всички институции, които ще получават финансиране по програмата.

Също по нейна инициатива, през 2022 г. Европейският съвет по иновациите ще подкрепи 130 стартъпи, ръководени от жени. За целта бюджетът за подпомагане на стартъпите е увеличен от 2 на 10 милиона евро.

Мария Габриел със задоволство отчита, че само за две години, броят на новосъздадените от жени компании, получаващи финансиране, се е увеличил от 8 на 29 процента. Амбицията й е тази година поне 40% от финансираните стартъпи да бъдат ръководени от жени.