Lamborghini Essenza V12 2021 година ще счупи рекордите

Засега Lamborghini Essenza SCV12 от 2021 г. е само един автомобил, произведен от Lamborghini. Програмата за този епичен Exotic Car стартира през 2020-а. Тя е разработена от Lamborghini Squadra Corse, състезателното подразделение на компанията, и е проектирана от Lamborghini Centro Stile.

 

Със собствен дизайн, който не прилича на другите автомобили на Lamborghini, Essenza SCV12 е ограничен до 40 бройки и се предлага със собствена състезателна програма, която е строго индивидуална за всеки автомобил.

 

Автономната настройка на титаниевите пружини на окачването позволяват невероятна стабилност в завоите, а ниската стойка на колата я правят практически независима от центробежните сили. Автомобилът е толкова бърз и мощен, че Lamborghini просто няма да ви позволи да го карате по нормални пътища. Става само за писти.

 

Изграден е върху “ново поколение” монококово карбоново шаси, което е толкова здраво, че изпълнява изискванията на FIA без да се налага монтирането на ролкейдж.

 

Автомобилът има специална функция, чрез която може да се настройва според начина на шофиране и сам прави оценка кой и как я кара. Подобно на други поръчкови клиентски спортни коли от миналото, като Ferrari FXX K и McLaren P1 GTR, Lamborghini Essenza SCV12 остава конкретно свързана само с марката и няма аналог.

 

Дори да имате възможността да я поръчате, най-вероятно всички 40 бройки вече са продадени преди да са излезли от най-спортното и мощно подразделение на Lamborghini.

Белязана като пряк потомък на Miura Jota и Diablo GTR, Essenza SCV12 се задвижва от връхния 6.5 литров V12 двигател с номинална мощност над 820 конски сили, което го прави най-мощният спортен автомобил на Lamborghini с мотор V12 разработен досега.

 

От Lamborghini не дават никаква информация за цената, нито за броя на автомобилите, които е сглобяват към момента, но предвид ранга и емблематичната си предистория Lamborghini Essenza SCV12 със сигурност ще надвишава цифрата от 2 млн. паунда.