Единадесет неизвестни факта за Ню Йорк

Съвременният Ню Йорк привлича като магнит много хора от различни държави. Едни са мотивирани от възможностите, които се откриват пред тях. Защото именно тук се намира Нюйоркската фондова борса, с най-голям оборот в света. Други са примамени от неотразимата атмосфера на мегаполиса, защото Ню Йорк представлява изумителен коктейл от различни култури и националности.

Но какво прави мегаполиса толкова идеално място за живеене? Ето 11 факта за Ню Йорк, които далеч не всички знаят:

Защо го наричат „Голямата ябълка”?

„Голямата ябълка” е най-известното неофициално име на Ню Йорк. Съществуват поне пет версии за произхода на названието. Най-реалистичната отвежда към 1920 година. Тогава терминът за пръв път бил употребен от спортният наблюдател на вестник New York Morning Telegraph Джон Фицджералд.

В онези времена хиподрумите на Ню Йорк били много известни. А словосъчетанието „Голямата ябълка” се използвало за обозначаване на голямата парична награда на надбягванията. Но градът приел това название и от тогава е известен като „Голямата ябълка”.

Самият Фицджералд разказвал, че в Ню Орлиънс е чул от жокеи изречението „Конете обичат ябълки, а надбягванията в Ню Йорк са голямата ябълка”. И започнал да го използва когато разказвал за надпреварите на нюйоркските хиподруми.

Град – полиглот

Жителите на Ню Йорк говорят на невероятно количество езици – цели 800, които могат да се чуят по улиците на града. Сред тях са езикът на народа гарифена и кечуа, изключително редки дори в държавите, от които произхождат. Това прави Ню Йорк градът с най-голяма лингвистично разнообразие в света. Четири от всеки десет домакинства говорят на друг език, освен английски. И това не е за чудене, защото 37% от жителите на мегаполиса са родени извън пределите му.

Най-гъсто населеният мегаполис в САЩ

Над 40% от населението на целия щат Ню Йорк живее в града Ню Йорк, което означава над 27 хил. души на квадратен километър. В града живеят малко повече от 8 млн. души, така че всеки 38-ми жител на Съединените щати е жител на Ню Йорк.

Сложната система на метрото

На новодошлите им отнема много време да се ориентират в системата на нюйоркското метро. Затова те често ползват карти на Google, за да се доберат до необходимото място, пестейки нерви и време.

Маршрутната мрежа на метрото се състои от 36 линии и 472 спирки. Ако искате да стигнете до всяка от тях, това вероятно ще ви отнеме около 24 часа. Сегашният световен рекорд по този показател е 21 часа и 49 минути.

Статуята на Свободата е подарък

Не всички знаят, че прочутата Статуя на Свободата е подарък за Ню Йорк от Франция по случай 100-годишния юбилей на Съединените щати. Монтирането й на остров Елис отнело четири месеца.

Впрочем, монументът бил доставен в най-големия град на Америка на части. Ръката на статуята пристигнала през 1876-а, а останалата част от нея, почти десет години по-късно –  през 1885-а. Монументът се състоял от 350 части.

Само един ден за преместване

Някога в Ню Йорк действало странно правило, засягащо преместването на неговите жители. До 20-те години на ХХ в. всички нюйоркчани можели да сменят местожителството си само в един ден от годината – на първи май.

Така било от колониалните времена до началото на ХХ в. и предизвиквало голям хаос по улиците. Представете си пътища, пълни с фургони теглени от коне из целия Ню Йорк. През 20-те години тази практика започнала да излиза от мода и съвременните жители на Ню Йорк могат да преместват когато поискат.

Какво е общото между метрото и парче пица?

Общото е, че стойността на билета и тази на пицата е винаги еднаква. Това твърде странно явление съществува от 80-те години на ХХ век. Ако цената на цената на едното се вдигне, цената на другото ще нарасне със същата сума в продължение на няколко месеца.

С  какво са уникални Бруклин и Куинс?

И двата са толкова големи, че всеки от тях би могъл да стане четвъртият по големина град в САЩ. Което означава, че населението във всеки от двата района е по-голямо, отколкото във всеки друг града на Съединените щати, освен Ню Йорк, Лос Анджелис и Чикаго.

Какво общо има „Таймс скуеър” с медиите?

Повечето хора в света знаят как изглежда „Таймс Скуеър” – площадът в централната част на Манхатън. Той е считан за символ на града и на цяла Америка. Наричат го още „кръстовището на света”,  и наистина,  площадът е пълен с хора, които гледат като омагьосани големите екрани с разноцветна реклама по всяко време на денонощието.

Но не всички знаят, че как този площад е получил името си. Всъщност той е кръстен на вестник „Ню Йорк Таймс”. Първоначално се е наричал „Лонгакър Скуеър”, но през 1904 г. „Таймс” се преместил на площада, давайки му новото название.

В Ню Йорк е разрешено да се разхождате топлес

Малко вероятно е да срещнете много минувачи, които се разхождат голи до кръста из Ню Йорк, но законът не забранява това.

Заслугата е на феминистката и фотограф Холи Ван Уаст, която често била задръжана от полицията по време на разходките й топлес. През 2013-а тя се обърнала към Върховния съд на щата и спечелила делото. Така на всички жителки на Ню Йорк било официално разрешено да се разхождат с голи гърди, а действащата по-рано забрана била призната за дискриминационна по полов признак. През 2018-а в града дори се състоя парад под името Go Topless Day.

В Ню Йорк на шофьорите е забранено да натискат клаксона

Въпреки че разходките топлес са разрешени, използването на клаксони е забранено. Изключение правят само извънредните ситуации. Вярно, че жителите на Ню Йорк непрекъснато нарушават това правило.