Германия подкрепя музикалните си фестивали с 80 милиона евро

Федералното правителство на Германия ще подкрепи музикални фестивали и организатори на събития с жива музика с 80 милиона евро, които са от пакета милиарди евро в подкрепа на културната сцена в условията на пандемията от коронавирус. Средствата основно ще се използват, за да се съживи музикалният живот в страната. Общо 150 милиона евро във фонда Neustart Kultur („Нов старт за културата“) са предназначени за музикалната индустрия.

 

Министърът на културата Моника Грютерс обяви, че провалените концерти и фестивали заплашват съществуването на много малки и средни предприятия, занимаващи се с музикален бизнес и специализирали се в изпълненията на живо. Целта на финансирането е „да запазим многообразния музикален живот в големите метрополиси, в градовете и провинцията“.

Музикалните фестивали могат да получат до 250 000 евро от фонда, а организаторите на музикални прояви на живо – до 800 000 евро. По-подробните условия предстоят да бъдат публикувани на сайта на фонда.

В момента фестивали и големи концерти не се провеждат пред публика – с малки изключения, които се броят на пръсти. Берлинската филхармония досега свиреше пред камерите в своята дигитална концертна зала и едва наскоро започна да изнася концерти на живо, но продавайки само 25% от билетите. Много други музикални концерти продължават да се предават чрез стриймване по интернет. И загубите са големи.

За да компенсират отменените прояви, организаторите на редица фестивали и музикални събития обявиха следващия уикенд – 21-23 август – за съвместен онлайн фестивал. В него се обединяват програмите на около 150 фестивала, като ще бъдат излъчени и много документални филми, записи на концерти, беседи и шоу програми.

 

Подкрепа за хоровото пеене

Министърът на културата Моника Грютерс призова и малките хорове, сформирани като частни инициативи, да кандидатстват за финансиране по програмата Neustart Kultur.

„Нека всеки хор да провери дали не може да бъде подкрепен по програмата“, призова Грютерс, обръщайки внимание, че и за тях е помислено в общата сума от 150 милиона евро.

Причината – в момента хоровото пеене е строго забранено и това най-силно засяга „съставите“, озвучаващи църковните служби. В Берлин забраниха всякакво хорово пеене в затворени пространства. Причината – оказа се, че пеенето е занимание с висок риск от заразяване. Хорът в евангелистката катедрала в Берлин – Domkantorei – през март се превърна в опасно огнище на заразата. Почти всички певци в хора дадоха положителни проби за COVID-19. Институтът „Роберт Кох“ използва неприятния инцидент, станал известен в цялата страна, за да изследва проблема с предаването на коронавирусната инфекция чрез пеене. Както се досещате – резултатът от изследването бе тотална забрана за хоровите изпълнения в църква. И макар че едва ли църковните хорове в Германия са платени – и едва ли търпят сериозни финансови загуби – средствата, които ще им бъдат отпуснати, ще поддържат в тях усещането, че са на пауза и след време отново ще могат да се съберат и да пеят, а с получените средства ще си обновят партитурите, ще си акордират пианата и най-важното – ще знаят, че и за тях е помислено и към тях се проявява солидарност.