Бритни Спиърс не иска попечителството на баща си

Американската певица Бритни Спиърс поиска от съда да не връща попечителството над нея на баща й Джейми Спиърс. Той го получи преди 12 години заради психическото състояние на дъщеря си. Джейми Спиърс временно престана да бъде настойник на Бритни заради проблеми със здравето и тази роля бе поета от личния мениджър на певицата Джоди Монтгомъри. Някои от почитателите на певицата мислят, че тя живее под опека против волята си и пуснаха в социалните мрежи хаштага #FreeBritney („Свобода за Бритни“).

 

Какво каза изпълнителката?  

„Бритни е категорично против баща й Джеймс да се върне в ролята на неин попечител”, – се казва в документа, подаден в съда на щата Калифорния в Лос Анджелис. В него  пише, че певицата е подкрепила първоначалното назначаване на баща й за неин настойник, защото, по думите й „я е спасил от разрушение, експлоатация от страна на хищни лица и финансов крах”, и е й помогнал „да си върне статута на изпълнител от световна класа”. Въпреки това тя настоява Монтгомъри да стане неин постоянен попечител, след приключването на временния й ангажимент на 22 август. Адвокатът на певицата счита, че най-вероятно Джейми Спиърс ще оспори желанието на дъщеря си.

В документа се казва още, че Бритни не планира да възобнови концертната си дейност в близко бъдеще. За последен път тя стъпи на сцената през октомври 2018-а. А през 2019-а отмени концертите си в Лос Анджелис заради влошеното здравословно състояние на баща й.

Какво наложи попечителството над Бритни?

Певицата с баща си Джейми през 2008-а.

От 2008-а певицата не контролира финансите си, както и някои аспекти на своята кариера по решение на съда. Обикновено попечителство се назначава над хора, които по някакви причини (например, състояние на здравето, включително психическото) не могат да взимат самостоятелни решения. През последните 10 години бащата на певицата и адвокатът на семейството се разпореждат с нейното имущество, като контролират и личния й живот. Те, например, могат да ограничат кръга на хората, с които тя общува, а също да обсъждат нейното състояние и курса на лечение с лекарите й.

Всичко започна през 2007-а, когато Бритни реши да се разведе с Кевин Федерлайн, който й беше съпруг само две години, но успя да стане баща на двамата им синове – Шон Престън и Джейдън Джеймс. Федерлайн, който преди брака беше танцьор от балета на Бритни, поиска родителските права над двете деца и ги получи, позовавайки се на „неадекватното поведение на певицата”, а именно: обръсването на главата (което изпълнителката обясни, че е направила в знак на солидарност с леля си, починала малко преди това от рак), нападение на автомобил с преследващи я папараци, злоупотреба с наркотици и дори фактът, че започнала да говори с „британски акцент”.

През януари 2008-а певицата влезе в психиатрична клиника (по думите на самата Бритни, без нейно съгласие), а месец по-късно баща й Джейми Спиърс и адвокатът на семейството Андрю Уолет получиха временно попечителство над нея, което през октомври същата година премина в постоянно, съгласно писмената молба на нейния баща. От тогава тя е създала три албума, концертирала е в Лос Анджелис в продължение на две години, участвала е в няколко телевизионни шоута и сериали.

Защо феновете искат да „освободят Бритни”?

 

През 2009-а в социалните мрежи се появи хаштагът „Свобода за Бритни”, превърнал се в девиз на кампанията на почитатели на певицата, които обвиняват баща й в прекомерен контрол над Бритни.

През юли, когато се състоя последното слушане, някои от тях отидоха пред сградата на съда. Петицията в интернет е подписана от 100 хил. души, които считат, че техния идол трябва да бъде спасен. Близките на певицата определят подобна представа за живота й като конспиративна.

Бритни Спиърс не коментираше кампанията, но периодично публикуваше свои фотографии и видеа в „Инстаграм”, на които най-вече се занимава с танци. Носеха се слухове, че тя няма достъп до социалните мрежи и от нейно име се качват стари снимки. Но през месец май в една от публикациите си тя каза: „Ако мислите, че не качвам сама видеата си… грешите”. А преди броени дни певицата публикува снимка, на която може да се види час и дата, придружавайки я с текст „за да не мислите, че това е старо”. През юли тя написа: „Разбирам, че не всички харесват моите публикации и не всички ги разбират, но това съм аз, и съм щастлива… това съм истинската аз и съм толкова реална, колкото това е възможно”.

През април певицата съобщи в „Инстаграм”, че случайно е подпалила домашната си спортна зала, което разтревожи някои фенове. Освен това Бритни качи видео, в което просто се разхожда насам натам, облечена в жълт топ. Преди това един от почитателите й написа: „Сложи си жълта тениска на следващото видео, ако се нуждаеш от помощ”. Същото се случи и с призива към певицата да публикува снимка на гълъб, ако е попаднала в беда – в „Инстаграм” акаунта на певицата наистина се появи старинна картинка с херувими и гълъбчета.