Съботно-неделните предложения – зелени библиотеки, крайморски фестивали

Август месец е сезонът, в който с най-голямо удоволствие си уреждаме рандевутата, там където морето се среща с небето. За това предложенията ни са най-вече поетични и крайморски.

 

„Зелени библиотеки“ – кампания на Столична библиотека в софийския „Северен парк“

В рамките на традиционната лятна кампания на Столичната библиотека за насърчаване на четенето и привличането на нови читатели, очаквайте инициативата „Зелени библиотеки“ в събота, 22 август, от 11.00 часа до 15.00 часа в „Северен парк“.

Ще имате възможност да прочете интересно заглавие, поседнали на пейка в парка, а също така – да се срещнете с любими писатели и поети. Сред хората, от които ще можете да получите автограф, са Йордан Ефтимов, Мирела Иванова, Калин Терзийски, Анжела Димчева, Бойко Ламбовски, Иван Ланджев, Кристин Димитрова, Марин Бодаков, Иван Христов, Петър Чухов, Анджела Родел, Георги Гаврилов, Теодора Тотева, Том Филипс, Виолета Кунева, Хайри Хайдам, Мая Панайотова и много други. За доброто ви настроение ще се погрижат и музикантите Иван Бороджиев (саксофон), Симеон Германов (китара и вокал).

Децата ги очакват весели срещи с певеца и музикант Боби Мирчев, с Таня Гигова от куклено-театралната школа „ГлухАРТчета“. Те ще рисуват и оцветяват занимателни книжки с ръководителя на Артателието на Детския център – художникът Христо Кърджилов. За тях ще има нови детски книги и занимателни игри, както и подаръци.

За първи път децата и учениците ще могат да участват в атрактивно програмиране с роботчета – пчели, да усвоят умения за триизмерно рисуване, да изработят стик за сапунени балони с 3D писалки, да се забавляват с корейските популярни игри тухо, ют. Читателите ще могат да се възползват от възможностите на мобилната библиотека – „Библиобус“, която разполага с 1500 тома – най-нови и хитови заглавия от съвременни и класически български и чужди автори. Може да си изберете и книга за вкъщи. Посетителите на „Зелени библиотеки“ ще могат да видят пътуващата документална изложба с фотографии от архива на Столична библиотека „Из парковете на София – минало и настояще“, като така ще научат много любопитни неща за софийските паркове през годините.

В рамките на „Зелени библиотеки“ се организира за поредна година инициативата „Споделени книги“ – „Вземи, прочети, върни“. На специално поставени места в парка може да оставите своя книга, която вече сте прочели, и да вземете друга книга, която някой друг е прочел. Миналата година при тази иницатива от софиянци за софиянци бяха дарени над 1200 книги.

Всички желаещи ще могат да получат безплатна читателска карта.

„Макс и Мориц“ на Театър „Възраждане“

В събота, от 11.00 часа може да заведете децата на спектакъла „Макс и Мориц“ по Вилхелм Буш. Този път обаче постановката няма да е на сцената на Театър „Възраждане“, а в кино „Кабана“ в Националния дворец на културата. Режисьор и сценограф е Христо Станчев, костюмите и хореографията са на Анатоли Лазаров, музиката – на Развигор Попов. Участват Боян Младенов, Йордан Ръсин, Жана Рашева, Ивайло Добрев. А в неделя спектакълът ще отиде при своята публика на сцената в Южния парк. Където и да изберете да гледате спектакъла, все ще чуете познатото стихче на писателя и илюстрастор Вилхелм Буш в прекрасния превод на Елин Пелин: „…Те са работа голяма. Равни с Макс и Мориц няма!/ Сториш ли им забележка, не поправят свойта грешка,/правят грешка двойно тежка:/гледат на това с насмешка…“ Но не си мислете, че историята с двамата пакостници няма поука – има и още как: може да си палав, но всичко трябва да е с мярка, а с мярката трябва много да се внимава. Както биха научили Макс и Мориц, когато пораснат – „Дозата прави отровата“.

Balkan run „Together on the road” 2020 в курорта „Боровец“

Balkan run „Together on the road” 2020 е авто-мото фестивал, който от 20 до 23 август 2020 г. събира на едно място всички любители с бензин в кръвта, независимо дали на четири или на две колела.

Той протича под надслов „Заедно на пътя“, защото организаторите му се обявяват за толерантност сред шофьорите и вярват, че това ще снижи пътните инциденти до минимум. В курортния комплекс „Боровец“ ще имате възможност да видите автомобилни и мотоциклетни брандове, които ще представят свои продукти и услуги. На територията на фестивала ще бъдат изградени и сцени, всяка от които с различен тип музика. Очакват ви много игри, томболи и състезания.

Международен младежки фестивал на изкуствата „Жреци на музите“ в Царево

Ако сте някъде по плажовете на Южното Черноморие, не пропускайте Международния младежки фестивал на изкуствата „Жреци на музите“. Той съществува от 2006 г., но от 2008 г. се провежда с фиксирани дати от 20-и до 30-и август. В тези дни в Царево ще можете да чуете концерти, спектакли, да разгледате изложби. Фестивалът няма състезателен характер, но представлява неформален обмен на идеи и художествени практики от различни изкуства между младите творци, като дава свобода всеки да изяви таланта си пред публика.

Заключителни дни – фестивал на Българското кино в Поморие

След Царево може да „отскочите“ и до Поморие, което на около 50 км разстояние, за да посетите „Фестивала на Българското кино“. Започнал преди две седмици, но ще имате възможност да гледате последните два филма от програмата му. В хотел „Феста Виа Понтика“ в съботния ден прожектират „Чужденецът“ на Николай Илиев – една история за французина Жерар, пристигнал в България и влюбил се в момиче от село. В ролите ще видите Любомир Ковачев, Саня Борисова, Асен Блатечки, Елен Колева и Кристоф Ламбер.

Неделята е определена за филма „Завръщане“ – отново по сценарий и режисура на Николай Илиев. Това е последният филм с участието на Стефан Данаилов. Сюжетът се завъртва около трима приятели, които се завръщат в България от различни места по света, за да помогнат на свой другар от детинство. Той има сериозен проблем – братовчед му иска да събори фамилната къща, за да вдигне на нея модерна бизнес сграда. Така обаче ще бъде нарушено обещание, дадено на починалия дядо.

Прожекциите в рамките на фестивала се провеждат в реставрираната винарна на „Феста Виа Понтика“, която е с богата история от 30-те години на миналия век. Всички гости ще могат да се насладят и на чаша вино от специалната селекция на „Черноморско злато“. Организаторите са помислили и за малките приятели на киното – за тях са прожекциите на „Пепеляшка“, „Астерикс“ и още много любими детски филми, които ще забавляват малчуганите, докато родителите им пият коктейлите си и изпращат предпоследната августовска седмица.