Козметичните салони в Ню Йорк с кампания – да отворят врати

Бавно и с повишено внимание властите в Ню Йорк продължават с постепенното разхлабване на мерките, взети в разгара на пандемията от коронавирус. Вече сме във фаза 4, при която в щата – някои салони, предлагащи услуги за красота, могат да отворят, но за ограничен брой клиенти. Сред тях са салоните на фризьорите, маникюристите и на масажистите. Все още обаче на козметиците е забранено да започнат работа. Излишно е да казваме, че това струва скъпо на собствениците на салони за красота, но има и още неща, които ги карат да са недоволни.

 

Според данни на Нюйоркската асоциация на професионалистите в спа центровете и салоните за красотата бъдещите им наследници прекарват по 600 часа в обучение, като 60-75% от това време е специално фокусирано върху високата степен на хигиена. Освен това при тези специалисти на почит са строгите правила – винаги по протокол се използват маски, ръкавици, често се извършва дезинфекция.

„С дерматолозите и зъболекарите покриваме едни и същи стандарти на работа, но те могат да започнат да приемат клиенти, а ние не – защото те осигуряват медицински услуги, а ние – козметични“ – възмущава се козметичката Джорджия Луиз, която през март затваря и двата си козметични салона – в Ню Йорк и в Лос Анджелис.

„Пълен абсурд е и е далеч от здравия разум фитнесите да могат да работят с клиенти. Та нали в тях има безброй места, които трениращият пипа и докосва, а на нас не ни е позволено да посрещаме клиенти дори и ако през цялото време носим лични предпазни средства (маски, ръкавици)?

Козметичните салони отговарят на множество условия за безопасност и сигурност – включително сред тях са личните предпазни средства (ЛПС), високата хигиена в помещенията, използването на артикули за еднократна употреба, използването на предпазители от плексиглас, проектирани в съответствие с препоръките на Световната здравна организация, на властите в щата Ню Йорк, и на много други организации, свързани с бизеса с предлагане на козметични услуги в Европа и Азия.

Софи Павит в козметичния си салон.

За козметичката в Ню Йорк Софи Павит, която преди COVID-19 извършва заедно с екипа си от четирима души по 16 процедури на ден в студиото си в „Чайнатаун“,сега е необяснимо защо козметичният й салон е приравняван към спа центровете и за това все още не може да отвори врати.

„В моето козметично студио се стремя да постигна някакъв реален резултат, като при повечето случаи става дума за решаване на проблема с акнето“ – обяснява Павит. Тя споделя, че при нея 80% от клиентите идват с някакъв кожен проблем и тя търси решение, като се стреми към бърз и дълготраен ефект. Възстановявам самочувствието на клиентите си, което те са загубили заради кожните си проблеми. Сега ми се искаше да обърна повече внимание на така наречения феномен „маскне“ (maskne), защото и постоянното носене на маска създава рискове за кожата на лицето ви“ – продължава Павит.

Някои твърдят, че за град като Ню Йорк, където има над 40 000 лицензирани козметични салона, които се ръководят най-вече от жени, ограниченията, по своята същност, са сексистки. „Бръснарите, например, си работят – на тях никой не им пречи!“- подчертава Павит. И продължава – освен бръснарите работят и зъболекарите, които също се приемат предимно за мъжки бизнес, докато спа центровете и козметичните салони са предимно женски начинания. „Ако имаше 40 000 мъже, собственици на козметични салони, смятам, че никой нямаше да ги държи затворени толкова дълго време!“ – възмутена е Павит.

Майкъл Полак.

Майкъл Полак, съосновател на козметичен салон Heyday, обяснява: „В моята фирма 93% от служителите са жени. Ако тях ги няма, аз също съм никой. Не мога да работя без хората си!“ – казва Полак. Той смята, че и козметичните салони трябва да могат да кандидатстват за определен протокол от дейности, които да провеждат като противоепидемиологични мерки и така спокойно да могат да предлагат на клиентите си традиционните си услуги.

За да обърнат внимание на нуждата от приемане на спешно решение Луиз и Павит обединяват усилията си в общ съюз, в който членуват фирмите им Heyday, Rescue Spa, Glowbar и SB Skin. Те подават заявление с молба да им се възстановят загубите по неизвършените процедури за лице. Всичко започва през юни, когато Луиз пише петиция от името на Коалиция за услуги и грижи за лицето и кожата. Искането им е губернаторът на Ню Йорк Андрю Куомо да дойде при тях, да види в какви условия работят и да преразгледа решението си за затварянето на козметичните салони. И така от юни месец Луиз и Павит чакат губернатора – обявен за любимец на жените.

Андрю Куомо.

И докато го чакат, имат много поводи да бъдат възмутени: „В момента сме под силно наблюдение и контрол и за това не можем да приемаме клиенти. Искаме да бъдем третирани справедливо.

„Жалко е, че няма актуализирани насоки как да работим в козметичните си салони в условия на пандемия“, казва Луиз.

„Чувстваме, че тяхното въвеждане би било последният ни шанс. Да, това, че лоялните ни клиенти и колеги – лидери в индустрията ни подкрепят, е утешително, но реално ни е трудно да останем позитивно настроени. Всеки човек, който продължава да изпитва несигурност и нарастващ финансов натиск върху бизнеса си, ще бъде притеснен и гневен. Опасявам се, че няма скоро да можем да преговаряме с отговорните фактори, а това би имало опустошително въздействие за много от фирмите ни, които, както вече стана ясно, са собственост предимно на жени и често пъти са изграждани от нулата“, завършва обезсърчено Павит.