В Хамбург ще дават стипендия за безделие

Да не правиш нищо и да получаваш стипендия? Звучи абсурдно. Но в това има смисъл, считат в Хамбургската висша школа за изобразително изкуство. Заявка може да подаде всеки.

 

„Добър вечер, дами и господа! Добро утро, скъпи художници”, – на някои им се струва, че хората на изкуството не правят нищо друго, освен да се наслаждават на живота. Сега и Хамбургската висша школа за изобразително изкуство обяви стипендия за не правене на нищо. Заявка може да даде всеки, независимо дали се занимава с творчество или не. Инициаторът на проекта Фридрих фон Бориес обещава по 1600 евро на всеки от тримата победители, които ще бъдат избрани от специално жури.

Но арт проектът, както го наричат във висшето училище, е по-малко свързан  с понятието „dolce vita”, сладко безделие: кандидатите ще трябва да посочат какво точно не искат да правят повече и колко дълго възнамеряват да го правят – да не правят нищо? „Това може да е радиоводещ, който да реши да не казва и дума в пряк ефир в продължение на пет минути. Или някой, който съзнателно да се откаже от използването на пластмасови отпадъци в продължение на месец” – уточнява Фридрих фон Бориес.

Хамбургската висша школа по изобразителни изкуства.

Стоп на надпреварата за постижения

А какво се случва когато се отказваме от нещо и не правим нищо? Какви са последиците за околната среда, обществото, здравето, климата? Инициирайки необичайната стипендия, професорът по теория на дизайна, архитект, куратор и писател Фридрих фон Бориес иска да помогне за промяната на обществото.

„За екосоциалната трансформация са необходими промени в обществото, а за целта сме длъжни да коригираме поведението си, – счита той. – Но това ще се случи, само ако се откажем от поученията, предлагайки в замяна позитивни перспективи”.  По правило думата „отказ” звучи негативно, но не и в този контекст: „Всеки обича да лежи с изпънати крака, докато забраните от типа ”прави това и не можеш повече от това” се посрещат враждебно от всички”.

Фридрих фон Бориес призовава и към отказ от постоянната надпревара за нещо по-голямо и по-хубаво. Принципът „По-високо, по-бързо, по-силно”, според него е неефективен – трябва да се излезе от спиралата на стремеж към успеха. Социалният статус на един човек продължава да се измерва по размера на жилището му, марката на автомобила му, стойността на часовника му. „Ако искаме да живеем в общество, което потребява по-малко енергия и изразходва по-малко ресурси, това е неправилната ценностна система, – обяснява Фридрих фон Броиес. – Няма ли да е по-добре да завоюваш обществен престиж на принципа: имам време да помечтая, да плувам с децата си, да се срещна с приятели, да изпъна крака и да не правя нищо?”. Именно тази дискусия иска да започне изследователят за формиране на обществото на бъдещето.

Професор Фридрих фон Бориес.

Дискусията за безусловния базов доход

Въвеждането на безусловен базов доход се обсъжда отдавна в Германия. Как обаче се променя живота на хората когато получават необлагаемите с данъци 1200 евро месечно, независимо дали имат нужда от тях, или не? Тъкмо това искат да установят в новото си дългосрочно изследване Германският институт за икономически изследвания в Берлин, обществената организация „Моят базов доход” и учените от Организацията на Марк Планк и Кьолнския университет. Сега се търсят участници на този научен експеримент.

От пролетта на 2021 г. 120 човека ще получават в продължение на три години 1200 евро месечно. Финансирането на проекта се осъществява за сметка на дарения, събрани по метода на краудфъндинга (начин за осигуряване на финансови средства от много хора, които участват с малки суми). „Искаме да разберем как влияе базовият доход на поведението на хората и на тяхното отношение към живота, и може ли той да помогне за справяне със сегашните проблеми на обществото”, казва Михаел Бомайер от организацията „Моят базов доход”.

Критиците посочват високата стойност на експеримента и предупреждават, че фиксираният базов доход може значително да снижи мотивацията за работа или за творчество, и в края на краищата да направи хората по-нещастни.

Професор Фридрих фон Бориес не иска да го считат за мечтател или фантазьор. Той твърди, че досега идеята му за изплащане на стипендията е била подложена на критика само от страна на Съюза на данъкоплатците, който иска да знае кой финансира проекта. „Стремежът към успех не изчезва у хората, дори у тези, които са финансово обезпечени” – сигурен е Фон Бориес. Ученият с нетърпение очаква интересни идеи за не правене на нищо. Може сред тях да се окаже и концепция за „сладко безделие”, която ще подтикне творчески настроените хора към уникални идеи.