Колумбийската певица Шакира отива на съд за укрити данъци

Колумбийската певица Шакира отива на съд за укриване на данъци. Днес адвокатите ѝ обявиха, че са отхвърлили споразумението, предложено от испанската прокуратура за намаляване на евентуалната ѝ присъда.

 

Шакира не е приела предложението на прокурорите, смятайки го за непропорционално и противоречащо на нейните интереси. Изпълнителката обвинява прокуратурата в „неотстъпчивост“ и в „неправомерни средства на натиск“.

„Певицата вярва в своята невинност и не приема конформизма“ – се казва в изявление на адвокатите на Шакира, които смятат, че наказателното дело срещу нея е „злоупотреба с правата ѝ“.

Шакира твърди, че няма висящ дълг към испанската хазна – платила е 17.2 милиона евро – както данъците си в размер на 14.5-е милиона евро, така и дължимите лихви по тях. По думите ѝ данъчните служби на Испания я преследват с несравнима ожесточеност.

Отказът да приеме споразумението, означава, че в скоро време прокуратурата ще внесе обвинителния акт срещу Исабел Мебарак Рипол, както е името на певицата, за шест данъчни престъпления, извършени между 2012 и 2014 година.

Според обвинението през тези години певицата вече пребивавала в Испания и е трябвало да си плаща данъците към местната хазната – нещо, което тя не е направила. Шакира твърди, че по онова време е била регистрирана на Бахамите, където е и живяла, и само спорадично посещавала Испания.

Съдът в Барселона отхвърли тезата ѝ, тъй като установи достатъчно доказателства, че през въпросния период тя е прекарала „повече от 183 дни в Испания“, което според законите на Испания означава, че тя вече е задължена да си плаща данъците към испанската хазна.

Това е втори тежък удар на съдбата срещу Шакира, след като в началото на юни стана ясно, че тя се разделя с дългогодишния си партньор и баща на децата ѝ – футболистът Жерар Пике, който в момента е защитник в „Барселона“.

Първоначално медиите допускаха, че причината за раздялата е изневяра от страна на Пике. По-късно „добре информирани източници“, близки до семейството на Шакира, обявиха, че поводът за раздялата е финансов. Футболистът поискал от Шакира пари, които да инвестира в различни бизнес начинания. Тя му отказала по съвет на родителите си.

Така отношенията им силно охладнели, още повече че се появили слухове, че певицата никога не е имала намерение да сключва брак с футболиста – единствено си го харесала за баща на децата ѝ.

При последната им среща колумбийската изпълнителка информирала испанския национал, че, ако иска да вижда децата си – двамата им синове – Милан и Саша – трябва да подпише договор с Интер Маями, тъй като тя смята да се премести да живее с момчетата във Флорида. В противен случай Пике ще има възможност да вижда Милан и Саша само пет пъти годишно.