Колко време ви трябва, за да се разкрасите?

Раз, два, три – красив си ти.

Четири, пет, шест – ставаш ти копнеж.

Седем, осем, девет – всички тебе гледат!

Кажете ни колко време отделяте, за да се облечете и направите красиви и ще ви разкрием нещо, което не знаете за себе си. Времето, което посвещавате на себе си преди да излезете, говори много повече за вас, отколкото си мислите …

 

Събуждате се и докато не изпиете едно кафе, не сте наясно дали сте будни или все още сънувате. Дотук добре… Но идва времето да се приготвите за новия ден и точно тогава започвате онова, което мнозина смятат за „истински“ проблем. А то е способността да се взимат бързо решения, да се подхожда творчески към тях и човек своевременно да реши дали да си смени лекетосаната риза с чиста, преборвайки мързела си.

Колкото и за мнозина дистанционната работа да се е превърнала вече във всекидневие, това не означава, че не е необходимо да сте прилично облечени и у дома. Никога не се знае кой може да се появи на монитора ви (значи и вие на неговия) и дали няма да бъдете моментално привикани на среща в Zoom от началника си заедно с целия екип. В подобни ситуации изобщо не бива да ви „хващат“ по бели гащи. Друго е, когато имате уговорена среща или трябва да се появите на важно събитие – тогава е нормално гласенето да отнеме повечко време, но все пак не би трябвало да стоите часове пред огледалото. С други думи времето, което прекарвате сутрин, съзерцавайки чудния си лик, не трябва да е с много по-различна продължителност от онова при приготовленията за „специалните“ случаи.

Ако досега не сте се замисляли какъв тип личност сте в зависимост от времето, отделяно за „ремонтните дейности“ по външността ви, сега е времето да го научите – група изследователи са съставили шест категории според минутите, които инвестирате за външния си вид. Разбира се, „таванът“ е един час, защото, ако отделяте повече от 60 минути, за да се направите красиви, това говори за доста сериозен проблем…

 

А сега главното – към коя група спадате?

 

По-малко от пет минути

Явно сте непукист и не обръщате особено внимание на външността си. Вашият тип хора обикновено са доста неспокойни и обикновено умът ми е зает с повече неща, отколкото мозъкът им може да асимилира. Така че нищо чудно, ако един ден такъв човек се появи с различни чорапи или е облякъл тениската с етикета навън.

 

Между пет и десет минути

Имате други приоритети – не само да изглеждате феноменално – и заради това прекарвате пред огледалото само строго определено време, необходимо ви да се „сложите в ред“. Това, впрочем, не ви пречи да имате някакъв скрит крем в банята. Вашите дрехи са дънките и тениските и обикновено имате две-три предварително подготвени „безпогрешни“ комбинации за специални случаи, които не се колебаете да повторите при необходимост. Въпреки че пазаруването не е вашето любимо занимание, от време на време си позволявате да задоволите някоя ваша прищявка, за да не бъде гардеробът ви твърде скучен.

 

От четвърт час до двадесет минути

Обичате да се грижите за себе си, но без да прекалявате. Затова избирате по-лесни за поддържане прически, които не изискват специални грижи. Знаете какво ви харесва и се придържате стриктно към него, макар че понякога имате нужда и от съвет. Трябва да се отбележи, че това не се отнася само до стила ви на обличане, а и като цяло до начина ви на живот. Често отделяте доста време, за да обмислите решенията си, тъй като не понасяте да съжалявате за онова, което не сте направили. Наясно сте, че щом сторите нещо, връщане назад няма.

 

Половин час

Няма никакво съмнение – вие сте много нерешителен. Дори дребните всекидневни избори ви се струват с епохално значение и затова ако днес искате едно, утре харесвате противоположното. Вашият стил не би могъл да бъде определен по никакъв начин, защото варира в зависимост от това как сте се събудили и какво ви предстои през деня. Ето защо никой няма да се учуди, ако един ден сте в бяло, друг – с анцуг, а трети – с рекламна блуза. Продавачите от Zara вече добре ви познават, защото всяка седмица връщате половината от онлайн покупките си. Ала не всичко говори срещу вас – просто сте човек, който обръща внимание на детайлите, доста сте грижлив към себе си и… самонадеян. Хайде, признайте си, че от тези 30 минути повече от половината време прекарвате, любувайки се на себе си в огледалото.

 

Повече от 45 минути

Определено в тази група можем да включим всички онези, които до известна степен робуват на натрапчиви представи. Те не могат да излязат от вкъщи, ако ризата им има дори една гънка, т.е. всичко по тях трябва да бъде безупречно, когато решат да се покажат на улицата. В техния гардероб обикновено има всякакви неща и дрешникът им може дори да прилича на витрина на магазин, където всичко е подредено по цветове. Що се отнася до характера им, те са методични и доста премислящи хора, така че не се учудвайте, ако един ден ви припомнят някаква история, която сте им разказали, а вие вече дори не си я спомняте.

 

Един час

Ние се намираме пред любителите на отлагането, пред вечно закъсняващите, пред индивидите, за които не важи мисълта „не оставяй за утре това, което можеш да свършиш днес“, или казано по народному „не оставяй днешната работа за утре!“. Това са обикновено доста непрактични, неорганизирани и разхвърляни хора. Все пак в тяхна защита би трябвало да се каже, че зад фасадата на тази така разпиляна личност обикновено се крие брилянтен ум. Противно на всички очаквания – имайки предвид, че са прекарали един час, мотаейки се около огледалото – тоалетите им не са нищо особено. Те са най-често доста обикновени и дори семпли. Разбира се, среща се един малък процент от тази категория хора, които имат наистина широк набор от козметика и я използват най-редовно и внимателно – почти ритуално – всеки ден (затова те посвещават толкова много време на лика си в огледалото …), но, както вече споменахме, тези хора са малцинство.

 

Над един час

Това, както отбелязахме в самото начало, говори за сериозен проблем… Ала проблемът е за „обикновените“ хора. При милионерите, при звездите от киното, от театъра, от реалити шоутата и изобщо от света на шоу бизнеса – където визията е най-важна – това време не е знак за някакво отклонение. Тези красавци и красавици могат да се пудрят пред огледалото не само повече от един час, ами с часове. Че иначе току-виж не сме познали някои важни личности, щом не са минали през всичките разкрасяващи ги процедури.

 

Епилог

Дотук казаното не означава да заприличаме на лудите и да започнем да трошим огледала и да изхвърляме мазила, белила, червила, кремове, кутийки с чудодейни хапове…  Всеки иска да се харесва, че и да се харесва на другите. А не всеки има нужната „кройка“. Но пък време може да отдели всеки, щом катому е толкова важно…

Освен това представете си колко модни величия, коафьори, шивачи, салони за красота, фитнеси, колко производители на козметика, на диетични храни, ще останат без работа. Ужас! Пандемията ряпа да яде!

Така че… огледалце, огледалце, я кажи…