Кои световни музеи и галерии затварят с втората пандемична вълна?

С надигането на втората вълна на пандемията властите в Белгия, Германия и Франция наложиха нови строги мерки и принудиха немалко културни институции да затворят. Някои за месец, а други – за по-дълго време. Ето кои световни музеи и галерии обявиха, че затварят врати в интерес здравето на своите посетители и служители.

 


1. Белгия

Центърът за изкуства „Бозар“.

След като Белгия стана епицентърът на втората вълна на коронавирусната инфекция в Европа, тя бе първата, обявила нови по-строги мерки. Въпреки че първоначално на галериите бе позволено да останат отворени, в края на октомври на директорите на музеите бе спуснато нареждане: „Затваряте до 19 ноември включително!“ Мярката засяга най-известните културни институции в Брюксел: Центърът за изкуства „Бозар“ и WIELS – Центърът за съвременно изкуство в белгийската столица.

 

2. Франция

Тъй като в последно време положителните случаи на хора с коронавирусна инфекция достигнаха до нивата си от пролетта, френският президент Еманюел Макрон обяви втора национална карантина. Редица компании затвориха, включително музеите и галериите, които няма да приемат посетители чак до 1 декември. Сред тях са центърът „Жорж Помпиду“, музеят на фондацията „Луи Вюитон“, музеят „Лувър“, центърът за съвременно изкуство MoCo в Монпелие, музеят за съвременно изкуство в Лион, музеят на оранжерията в Париж, музеят на Орсе, както и парижките – „Мармотан Моне“, музеят на Роден и Токийският дворец.

 

 3. Германия

Новата пинакотека.

Когато, в началото на ноември, Германия наложи нови, по-строги мерки за справяне с втората вълна от пандемията, не се предвиждаше затваряне на музеи и галерии. Но някои от провинциите решиха, че би било добре културните институции да затворят за целия ноември. Това предизвика недоволство сред немалко от директорите на музеи. Близо 40 от тях подписаха отворено писмо, в което посочиха колко сериозни биха били финансовите последици от затварянето на културните центрове. Те специално отбелязаха и загубите от отмененото международно изложение за модерно и съвременно изкуство и фотография Art Cologne. Тази година на организаторите на големия арт форум никак не им провървя – той трябваше да се проведе през пролетта, бе отложен за есента, а в началото на месеца бе отменен за неизвестна дата. Ето и кои културни институции затварят в Германия:

В Мюнхен – Старата и Новата пинакотека, както и музеят „Брандхорст“. В Берлин затварят всички държавни музеи, включително и лятната вила в италиански стил – павилионът „Шинкел“ в замъка Шарлотенбург. В Кьолн затваря музеят „Лудвиг“.

 

4. Швеция

Moderna Museet.

След многобройните критики към шведските власти, че не са взели достатъчно мерки в началото на пандемията, сега – при втората вълна, те са решили да бъдат по-внимателни. За целта се отправиха предупреждения към шведските граждани да ограничат посещенията си в музеите и галериите през ноември. В Стокхолм Moderna Museet затвори врати.

 

5. Великобритания

На 2 ноември британският премиер Борис Джонсън обяви втора национална карантина, в резултат на която от 5 ноември до 2 декември редица галерии и музеи ще останат затворени.

Сред тях са Британският музей и Националната галерия, музеят „Виктория и Албърт“ и галерията „Уайтчапъл” в Лондон, а също така галерията „Тейт“ с подразделенията й в Ливърпул и в Сейнт Айвс.