Топ-5 на най-добрите градове за живеене в света

Best Cities е най-изчерпателната класация на градовете в света, съставена въз основа на тяхното местоположение, репутация и конкурентоспособност, както и на впечатленията на хората –  талантливи творци, туристи и бизнес лидери.

 

1. Лондон

Градът се класира на първо място за шеста поредна година. Но през 2021 г. го очакват тежки времена. Причината е в спекулациите около въздействието на Брекзит върху благосъстоянието на Лондон. Градът се нарежда на 5-о място по брой на компаниите от Global Fortune 500, на 29-о място по БВП на глава от населението и на 52 място по безработица.

Но коефициентът на Джини (който измерва равенство на доходите) показва тревожна разлика между богатите и бедните в града: Лондон е класиран на 149-о място сред 263 града. Възможно ли сделката за Брекзит да даде шанс за подобряване на ситуацията? Някои от гласувалите за напускането със сигурност се надяват на това. Но грешат, защото през септември 2020-а JPMorgan Chase & Co. стана последната мултинационална корпорация, която се отказа от офиса си в Обединеното кралство и премести 230 млрд. долара от Великобритания във Франкфурт, заради несигурността около Брекзит.

Но Лондон си остава Лондон и пандемията ни накара да оценим други аспекти на живота в този град – важни неща като хладния, чист въздух и зеления, открит ландшафт. Лондон заема 16-о място по качествени развлечения на открито. Градът е известен със своите впечатляващи паркове, наследството от десетки бивши извънградски имоти, които са служили като ловни полета за поколения крале и кралици.

 

2. Ню Йорк

Заради рязкото нарастване на броя на случаите през март и април, Ню Йорк се превърна в епицентър на епидемията от коронавирусна инфекция в САЩ. В един момент през април, в болниците бяха приети над 18 000 пациенти с COVID-19.

Но Ню Йорк преоткрива пазаруването: молът на бъдещето на Hudson Yards, Nordstrom и Neiman Marcus се борят за надмощие в шикозния град. През тази година в търговския център №2 в света – Tiffany’s – не сервират закуска.

Ню Йорк е преди всичко място, където умът и тялото се съединяват, създавайки искри на гениалност, изобретателност и напредък. Днес жителите на Ню Йорк стоят заедно или сами, на верандите и балконите си, готови да защитят своя град. Какъвто и да е светът, който възниква, развива се или се разгръща, в резултат на колективната ни непреодолима сила, това първо ще се случи в Ню Йорк.

 

3. Париж

Когато на 15 април 2019-а се запали катедралата Нотр Дам, хората в Париж се събраха по улиците, за да се помолят. Към тях се присъединиха много жители от цял свят. Това, разбира се, не е единственото бедствие, сполетяло френската столица през последните няколко години. Независимо че многобройните терористични атаки и разрушаването на известната катедрала изглеждат като непреодолими несгоди, Париж става все по-ярък.

Поразително е, че според данните на Statista, въпреки трагичния пожар и годината на протестите на „жълтите жилетки”, които разколебаваха туристите да посещават града, показателите на Париж през 2019 г. съответстват на тези от 2018-а, когато той беше посетен от 35.4 млн. души.

В навечерието на летните олимпийски игри през 2024 г. инвестициите в инфраструктура се ускориха и градът продължава да строи хотели с главоломни темпове. Двадесет и четири от тях отвориха врати през 2019-а и, според плановете, още толкова ще бъдат открити през 2020-а, включително първият хотел Bulgari на авеню George V- 30. Париж заема 26-о място в света по брой на паркове и мероприятия на открито.

 

4. Москва

Всеки пътешественик в Русия ще ви каже, че влиянието й (поне върху посетителите на столицата) е съвсем реално: попадате под магията на Москва веднага щом стъпите на територията на този безкрайно завладяващ и динамичен град.

Интересът към Русия се засили с увеличаването на политическите интриги, което обяснява защо Москва се класира на 14-то място в рейтинга на най-популярните градове през последната година. Световният интерес е свързан както с грандиозното световно първенство по футбол през 2018-а (решаващите финали се играха на стадион „Лужники“ в 360-акровия олимпийски комплекс в града), така и с глобалните амбиции на Кремъл.

Достъпът до това приключение никога не е бил по-лесен, защото любопитните и авантюристите могат лесно да стигнат до Москва – градът е на 4-то място по достъпност на летищата (с една позиция по-нагоре в сравнение с миналата година).

Каквото и да ви доведе на това място, ще се сблъскате със сериозни противоречия и постоянен поток от обезпокоителни новини от Запада за Русия. Москва е това, което Travel + Leisure нарича „революция на творчеството“, докоснала всички аспекти на градския живот, от художествените сцени до уникалните ресторанти и нощни заведения.

Първото т. нар. постсъветско поколение московчани обиколи света, за да се върне с куфари, пълни с идеи, които реализират с голям успех в своя винаги горд град.

 

5. Токио

Футуристичният мегаполис използва древните си феодални корени, за да инвестира в подобряване на качеството на живот и благосъстоянието на жителите си.

Въпреки земетресенията, цунамитата и тайфуните, Токио се класира на първо място по безопасност.  Градът продължава да пленява посетители от цял ​​свят със своите иновации, ефективност и денонощна мобилност. Той заема първа позиция и по шопинг, благодарение на луксозния универсален магазин Ginza. Токио може да се похвали с втория по големина ресторант в света и е класиран на 6-то място в културата, дори и с отлагането на Олимпийските игри 2020.

Тук можете да опознаете прочутия пулсиращ нощен живот –  от ослепителните светлини на Шибуя до яркочервените светлини на Кабукичо. Ако предпочитате по-сдържана атмосфера в бара, Zoetrope в Шиндзюку предлага впечатляваща селекция от известни японски уискита.

Токио, който е на второ място в света по брой на ресторантите, надхвърля многократно рамките на своите популярни в чужбина кулинарни традиции. Мегаполисът предлага толкова ресторанти, колкото изброените дотук градове заедно – общо над 100 000, така че гостите и жителите на града дори не се надяват да ги посетят всички.

Токио все още е на 3-то място в света по просперитет, което се дължи главно на ниския процент на безработица (11-то място), и на факта, че градът е втори по брой на централни офиси на компании  в Global 500.