Кое струва повече – изкуството или животът?

„Слънчогледите“ на Ван Гог в Националната галерия в Лондон станаха обект на вандалски акт! – гръмнаха британските медии.

 

Става дума за група активисти от „Спрете петрола“, които заляха с доматена супа прочутата картина на холандския художник в зала 43 на галерията.

Тя е едно от най-известните му произведения, които рисува, докато живее в Южна Франция. Тя е част от поредицата му, с която възхвалява красотата на обикновените предмети от ежедневието ни – цвете, стол, обувка. През 1987 г. една от тези картини е продадена за 39 млн. долара. „Слънчогледите“ са оценени 72.5 млн. паунда.

Инцидентът става малко след 11 часа сутринта.

След като извършват пъкленото си дело, активистите свалят якетата си, за да се видят тениските им с надпис „Спрете петрола“.

„Кое струва повече, изкуството или животът?“ – пита 21-годишната Фийби Плъмър, една от активистките, и преди да получи отговор на въпроса си, продължава с друг:

„Картината ли струва повече, или храната ни? Изкуството ли, или справедливостта? Повече ли ви е грижа за една картина, отколкото за планетата и хората?“

От „Спрете петрола“ обясняват, че заради енергийната криза милиони семейства остават без отопление. Милиони не могат да си позволят дори да си стоплят доматената супа – един от елементите в протеста им.

След инцидента служителите на Националната галерия бързо изгониха струпалата се тълпа в залата. Повикаха полиция. След това потвърдиха, че картината не е пострадала. Има само леки щети по рамката ѝ.

През последните две седмици от „Спрете петрола“ блокират пътищата около централен Лондон. Така предизвикаха бяс сред шофьори и пътници, но акцията им срещу „Слънчогледите“ бе кулминацията.

Първоначално протестът предизвика много гневни реакции. После, след като стана ясно, че картината не е пострадала, а участвалите в акцията са знаели, че тя е със стъкло и че няма да ѝ нанесат поражения, се появиха и положителни коментари.

„Подкрепяме каузата, която има за цел да накара хората да се осъзнаят“ – споделиха някои от посетителите в галерията.

Други не скриха възмущението си, че акцията е насочена срещу произведение на изкуството, смятано за едно от най-големите постижения на творческия гений на човека.

 

Трети не одобриха мястото, избрано за акцията. Според тях онзи човек, когото участвалите в акцията искат да скандализират и да привлекат към каузата им, изобщо не би влязъл в Националната галерия.

Говорителят на активистите – Алекс Де Конинг – настоя, че, колкото и да не му иска да го признае, именно с подобни скандални прояви се постига промяна.

Впоследствие активистите от „Спрете петрола“, участвали в заливането на „Слънчогледите“, бяха арестувани и задържани в полицейския участък в централен Лондон. Дано не им се налага да отговарят там на въпроса: „Изкуството или живота“.