Мода: 9 есенно-зимни тенденции при бижута

Ето, че есента вече е сред нас. Времето застудява, слънцето става все по-слабо и слабо, а дните – все по-къси. Въпреки това светът на модата не спи, а неуморно твори! Поради тази причина сме ви приготвили 9 тренда при носенето на украшения през този есенно-зимен сезон, чрез които определено ще покажете, че сте “в крак с модата”. А ето кои са те:

 

1. Corps à corps

Терминът на френски се превежда буквално като “тяло върху тяло” и добре описва този моден тренд. Става дума за носенето на бижута (най-вече халки, синджири и верижки) върху наистина голо тяло. Макар и някои от аксесоарите да приличат на чиста средновековна ризница, топ брандовете Ludovic de Saint Sernin, Elie Saab и Isabel Marant вече са включили тази идеи в новите си колекции. Възможно е да се почерпили и вдъхновение от известната западна фраза, че “дрехите – това са бижутата.”

 

2. Грамадните перли

Наричани също и Power Powers (Мощни перли), красивият морски камък отдавна е заслужил своето почтено място сред висшата класа и изтънчените дами. Но макар перлите не винаги да са с размерите на малки кокоши яйца, сега модната индустрия цели точно това. Големи, дръзки и увластяващи – на това залагат големите имена в модата: като Dior, Erdem и Givenchy. Разбира се, те могат да бъдат добавени върху диадеми, обеци, пръстени, огърлици или брошки.

 

3. Пиърсинг със стил

Без паника – модните лейбъли не са си изгубили ума. Става въпрос за приобщаването на пиърсингите към другите ежедневни аксесоари в дамския гардероб, но без това да бъде със сериозни или крайни последици. От Balmain до Louis Vuitton са измисли хитър начин, чрез който да не подлагате устните си на болезнени интервенции. Повечето от така наречените “пиърсинги” фактически имат една кукичка, с която просто се закачат на горната устна, а после с лекота се свалят. Безпроблемно можете да говорите с тях, но при целуване ще ви се наложи да ги свалите.

 

4. Мултифункционални бижута

В днешния забързан начин на живот е нещо напълно нормално всеки човек да търси функционалност – особено ако става дума за аксесоари. За това явно са помислили и от Dolce & Gabbana, Fendi и Chanel, тъй като част от новите им бижута представляват хибрид между верижка, слушалки AirPods и верижка за (слънчеви) очила. С две думи – практичност и стил.

 

5. Наслагване чрез големи гривни

Подобно на грамадните перли, тук също важи мотото “колкото повече, толкова по-добре”. Или в този случай – колкото повече големи гривни сложите, толкова по-модерни ще бъдете. Зад този агресивен подход стои английската милионерка и  известна личност Нанси Кънард, чиито модни съвети повлияха дори и на Saint Laurent и Anthony Vaccarello.

 

6. Бижута с любов

Едно нещо е сигурно – любовта никога не излиза от мода. Може би и заради това все по-често се виждат украшения и аксесоари с формата на сърце. Независимо дали става дума за обеци, колие или брошки. Такива примери могат да бъдат видени при последните модни дефилета на Chloé, Chanel и Moschino.

 

7. Тропически вълни

Макар отдавна в Северното полукълбо да сме казали „довиждане“ на лятото, за съжаление, това не пречи на някои моделиери да добавят щипка тропическо настроение в есенно-зимите си колекции. Както демонстрират Miu Miu, Altuzarra и Palm Angels, накитите с мидени черупки, перли и тропически цветя в момента са много актуални.

 

8. Бижута-дрехи

От Acne Studios, през Loewe, та чак до Prada, шикозните накити са вече част от самото облекло. Независимо дали бижуто изцяло се вижда, или не, носенето на такива дрехи доста улеснява носителя. Без да се губи излишно време в гиздене, красивите украшения са вече част от ежедневния тоалет на всяка изискана дама.

 

9. Геометрията е на мода

Факт – когато геометрията „бъде поканена“ при бижутата, се отваря цяло поле от възможности. Независимо за какъв тип аксесоар става дума, стилът и шикът „са ви в кърпа вързани “. Ако не вярвайте – попитайте при Dolce & Gabbana и Sacai.