Китай създава свой собствен „Титаник“

Икономическата суперсила Китай има много амбициозни планове, като това ясно си проличава от новия ѝ огромен проект. В Китай се строи огромна реплика на най-прочутия лайнер в света – „Титаник“, но не става дума за нов плавателен съд, а за нещо съвсем различно.

 

В град Суйнин, провинция Съчуан, работници сглобяват близо 23 хил. тона стомана, за да пресъздадат дългия 270 м лайнер „Титаник“. Като се започне от луксозното и емблематично главно стълбище, мине се през каютите на трета класа, и се стигне до мащабната палуба – всичко това е вдъхновено от интериора и екстериора на оригиналния кораб. Но за щастие – този плавателен съд „Made in China“ – няма да се разбие в поредния страшен айсберг, напротив. Амбициозният китайски проект на име Titanicland ще представлява огромен тематичен парк с многобройни атракции и хотелска част.

Строежът на китайския „Титаник“ в град Суйнин..

Срещу сумата от 250 евро, посетителите ще получат уникалната възможност да пренощуват и да се пренесат в бляскавите години на Бел епок.

Су Шаоджун.

„За да се засили усещането за автентичност, са наети най-различни техници, експерти и историци.“ – разказва Су Шаоджун, оглавяващ екипа, който е нает за главен изпълнител на проекта. Ще бъдат инсталирани и истински парни двигатели, за да се създаде илюзията, че корабът все още не е акостирал.

Неслучайно се очаква, че интересът към новото китайско начинание ще бъде голям. Все пак не само епичното потъване на „Титаник“ с разцепването на целия кораб на две части, но и смъртта на близо 1500 пасажери в ледените води на Атлантическия океан продължават и до ден днешен да вълнуват и да провокират любопитството на мнозина.

Най-емблематичната сцена „Титаник“ с участието на Леонардо ди Каприо и Кейт Уинслет.

Предвидено е туристите да могат да видят на живо и самите Джеймс Камерън, Леонардо ди Каприо и Кейт Уинслет – важна част от култовия филм от 1997 година. Това ще се случи по време на грандиозното откриване на Titanicland, планирано за края на 2021 година.