Кевин Спейси ще трябва да плати на създателите на „Къща от карти“ $31 млн.

През изминалата седмица Върховният съд в Лос Анджелис отсъди, че Кевин Спейси и неговата продуцентска компания трябва да платят на създателите на сериала на Netflix – „Къща от карти“ сумата от близо 31 милиона долара.

Според съда такъв е размерът на загубите, понесени от компанията продуцент на сериала – Media Rights Capital (MRC), принудена да уволни актьора през 2017 г. заради обвинения в сексуален тормоз. Решението слага край на тригодишна съдебна сага.

Кариерата на 63-годишния носител на „Оскар“ (той е носител на две награди – за „най-добра поддържаща мъжка роля“ за изпълнението му във филма „Обичайните заподозрени“ и за „най-добър изпълнител на главна мъжка роля“ в „Американски прелести“) приключи внезапно в края на 2017 г., когато няколко души го обвиниха в сексуален тормоз на фона на възхода на движението #MeToo.

Веднага след това Спейси беше отстранен от снимките на „Къща от карти“, където играеше главната роля в продължение на пет сезона.

В резултат на освобождаването му продуцентската компания MRC трябваше да спре снимките на шестия сезон на сериала, да пренапише изцяло сценария и да намали броя на епизодите от 13 на 8 епизода, за да спази крайните срокове.

Адвокатите на Спейси се опитаха да обжалват решението, като се позоваха на фактически грешки в хода на разследването.

 

Основният аргумент на защитата бе, че решението за освобождаването на актьора е взето, преди да се направи вътрешно разследване по случая. Върховният съд обаче се произнесе в полза на MRC и Netflix.