Карен Алексанян – новият достоен българин

Най-накрая една от мечтите на създателя на „Двор на кирилицата“ се сбъдна. Разказваме ви коя е тя:

 

 

Преди малко разбрахме, че имаме указ. Карен Алексанян е български гражданин от днес.“ – обяви преди броени дни Искра Иванова, председател на Сдружение „Славянски звън“, режисьор, продуцент, общественик.

Както списание Banker Special вече писа, преди две години в президентството на Република България беше внесено предложение на инициативна група с председател Искра Иванова арменецът Карен Алексанян да получи и българско гражданство. Благородното дело бе подкрепено и с десетките хиляди подписи на наши сънародници, които също смятат, че арменският бизнесмен го заслужава.

Карен Алексанян с Валя Балканска.

Нека да припомним, че Карен Алексанян се прочу именно покрай основаването на „Двор на Кирилицата“ в град Плиска – единственият в света музей, изцяло посветен на българската азбука.

Част от Двора на кирилицата.

Арменецът живее от 30 години в България, ала само съпругата му (която е българка), двете им деца и внучката им са български граждани. Ето защо Искра Иванова  не само е много доволна от развоя на събитията, но също така предлага да бъдат направени и промени в закона за получаването на българско гражданство. По нейна информация, арменците доста трудно и рядко могат да станат български поданици.

Явно си струваше двегодишното усилие. Започнахме с писма, след това с подписка, след това публикувах общодостъпен за медиите апел. Ние сме единни в нашето многообразие. Този човек, след като е създал културен феномен, следва да му връчено българското гражданство.“ – допълва  Йорданка Кушева, член на инициативната група.

Голямата базилика в Плиска.

Апропо, според думите на Пенка Ганчева, обществен деятел и позната на Алексанян, следващата цел на нашия нов сънародник е възстановяването и популяризирането на Голямата базилика в Плиска, както и самата първа българска столица: „Не познавам град в Европа, който да е бил столица и да е в толкова окаяно състояние, в което е Плиска.“ – споделя Пенка Ганчева.