Къпкейковете: история, интересни факти и чиста доза сладост

За мнозина малките сладки печива, декорирани по всякакъв сладурски начин, са истинско гастрономическо удоволствие и произведение на изкуството. Това е така, но едва ли са много тези от нас, които са се замисляли как и кога точно се появяват тези сладкарски изделия. Ето защо ви разказваме за произхода на къпкейковете.

 

История

Въпреки че тортите съществуват от векове, малките им посестрими се появяват чак през XIX век в Съединените американски щати. Един от първите начини, по които да се приготвят малки торти, се споменава през 1796 г. в готварската книга на Амелия Симънс – American Cookery („Американско готварство“). Но чак през 1828 г. нейната сънародничка Елиза Лесли включва първата официална рецепта и название на новото сладкарско чудо в нейния писмен труд Receipts („Разписки“).

Елиза Лесли.

Макар че Елиза Лесли може да бъде призната като „майката на къпкейковете“, според някои кулинарни специалисти любимият десерт може да се е появил много преди времето на Елиза и Амелия. Интересно е да се спомене, че в онези години думата „къпкейк“ (от английските думи за „чаша“ и „торта“) основно се е използвала като мерна единица в готварството, а не толкова за назоваването на специален вид сладкарско изделие. Но така или иначе какъвто и да е истинският произход на малките печива, милиони хора по света са ощастливени от факта, че разполагат с рецептата за по-умалена версия на любимите им торти.

От книгата до масовото производство

Веднъж популяризиран, готварският шедьовър бързо достига и до портите на индустриализацията и комерсиализацията – през 1919 г. американската пекарска компания Hostess първа започва с масовото производство на къпкейковете. Тяхната лесна направа, но най-вече фактът, че са обичани от децата и че могат да бъдат поднесени като подаръци за всякакви специални поводи, още повече затвърждава славата им. Не след дълго те покоряват всяка държава в света, чиито рецепти и стилове на украсяване впоследствие непрекъснато се усъвършенстват и доразвиват.

Интересни факти

– Във Великобритания са познати и под името fairy cakes (приказни или феерични торти), като техният начин на приготвяне се различава малко от традиционния американски.

– Най-известните къпкейкове на света са тези на американската марка Hostess, изпечени през 1950 година. Вместо да приготвя хиляди огромни торти, компанията решава да ги прави в умалена версия. По този начин не само се изпичат по-бързо от нормална торта, но и това позволява многократното им производство – 11 хил. за час!

– Световният рекорд за най-голям къпкейк бе счупен на 15-ти август 2009 г. от американския бранд GourmetGiftBaskets.com. Творението му тежи цели 555 кг, високо е над 1.20 м и съдържа на 2 млн. калории – истинска сладкарска бомба!