Кой облича Мишел Пфайфър във „Френски изход“

В новата комедия на Азазел Джейкъбс French Exit („Френски изход“), Мишел Пфайфър и Лукас Хеджис са в ролите на богатата вдовица – Франсис, и нейния син – Малкълм.

 

Те си живеят щастливо и безгрижно, докато един ден парите свършват. Настъпва край и на живота – идилия, който си водят двамата в Ню Йорк.

Това ги принуждава да започнат да разпродават вещи и да се замислят дали да не се преместят в Париж заедно с котката, за която Франсин понякога се шегува, че това е прероденият й съпруг. По пътя към френската столица на пътя на Франсис и Малкълм се изпречва изпарилата се годеница на младежа, която вече има ново гадже.

Филмът е изпълнен с невероятни диалози с язвителен хумор – в един от кадрите виждаме сервитьор, който нарочно излиза навън да пуши, за да може да надникне през прозореца и да види как Франсис пръска с парфюм малка ваза с цветя, после взима запалката и запалва цветчетата.

Джейн Петри.

Пфайфър изгражда силен образ и то не само защото почти през цялото време мръщи вежди, а заради безкрайната феерия от пищни палта и халати от кадифе, които по перфектен начин отразяват нейната арогантност, високомерие, но и висока класа. Заслуга за красивите костюми има носителката на „Еми“ – дизайнерката Джейн Петри.

За първи път срещаме името й на филмови афиши в първото десетилетие на ХХI век. Тогава, през 2009 г., тя участва в екипа на британската режисьорка Андреа Арнолд, която снима „Аквариум“ (Fish Tank), а също така и във филма „Луна“ (Moon) на британския режисьор – Дънкан Джоунс.

Джейн Петри.

Напоследък обаче Джейн Петри се е посветила на създаването на костюми за исторически филми като тези на „Нетфликс“ – „Кралят“ (King) и вторият сезон на „Короната“ (The Crown).

Петри споделя, че преди да се заеме с „Френски изход“ работила по проект, който не я ентусиазирал особено. Обяснила на агента си, че иска да се включи в екип на Джим Джармуш или на Аки Каурисмаки и да измисля костюми като тези в американския култов филм „Харолд и Мод“ от 1971 г. на режисьора Хал Ашби. Желанията на Джейн Петри са чути и до нея достига предложението за „Френски изход“, който е толкова характерен и в същото време безвременен, че човек има усещането, че се случва в неговия собствен малък свят.

За да придаде усещането за безвременност, Петри „въоръжава“ гардероба на Пфайфър както с минималистичната нюйоркска изисканост на 90-те години на ХХ век, така и с по-ретро лукс, който се асоциира с кашмир, пухкави кожи и кафяви кожени чанти.

Петри обяснява, че залага на класическия стил в костюмите, с които облича Пфайфър, като не желае филмът да се асоциира с определен исторически период.

„Искаше ми се дрехите сами по себе си да говорят на езика на богатството, което не е крещящо и не парадира – все неща, кодирани както в характера на героинята на Пфайфър, така и в цялостното послание на филма“ – твърди Петри.

„Френски изход“ е филм, за който мнозина кинокритици ще бъдат приятно изненадани, че все още някой прави и такъв тип кино.

„Има немалко кадри, заснети в Монреал, където има много скъпи магазини с редовни клиенти – те обичат да пазаруват, плащайки наистина космически суми, а после носят дрехата по веднъж, а накрая я продават“ – недоволства дизайнерката. Все пак тези магазини я вдъхновяват за розовата риза на Céline – в стил 70-те години, която Пфайфър носи в комбинация със слънчеви очила Cartier. После виждаме как богатата вдовица слиза от круизния кораб, облечена в черен костюм. Друг път е с палто, а под него – с Dolce & Gabbana. „Това е тотална смесица на стилове“ – признава си Петри.

Тя отчита и че Пфайфър много й помагала за избора на дрехи – понякога актрисата сама се ровела из гардероба си в търсене на идеалния плат или десен.

„Мишел е наистина много умна – тя има вкус и стил. Беше направила всичките си домашни – така наречената подготвителна работа по сценария и когато се видехме само пробвахме. Така в един от кадрите, когато е заснета как седи в кухнята, тя е с риза, извадена от гардероба в дома й и е наистина блестяща!“ – не скрива възхищението си дизайнерката.

Само остава загадка откъде Пфайфър се е сдобила със златистия си халат от кадифе… Ако се поразровите из сайтове като Etsy, със сигурност ще попаднете на подобни изящни дрехи, които се комбинират най-добре с…. Чаша мартини с маслини.