Как знаменитостите си сменят вярата

Преди ден (на 23-и декември) Джеф Грийн – американският милиардер, шеф на рекламната компания The Trade Desk обяви, че напуска религиозната общност на мормоните. Ето още подробности около неговото решение.

 

Общността на мормоните е известна и като „Църква на Исус Христос на светиите от последните дни“. Джеф Грийн бе техен ревностен почитател и още по-голям дарител, но се оказа разочарован от техните действия и по-конкретно – силно съмняващ се в коректността, по който харчат даренията му.

Мормонската църква и Джеф Грийн.

Не на последно място Грийн престана да харесва твърде консервативните виждания на мормоните. Те, освен в Библията, вярват и в Книгата на Мормон, която е написана през XIX век. До 70-те години на миналия век мормоните забраняват на афроамериканците да стават свещеници, както и на жените да заемат висши длъжности в йерархичната им структура.

Разочарованият Джеф Грийн все още не е обявил дали ще премине към друга религиозна общност. Но вече официално е заявил, че има намерение да дари 90% от състоянието си, възлизащо на около 5 млрд. долара, за различни каузи. Като за начало ще даде 600 хил. долара на организации, защитаващи правата на ЛГБТ активистите.

В постъпката на Джеф Грийн няма нищо учудващо и други знаменитости са постъпвали по подобен начин. Но за разлика от него, те основно са го правили не заради разочарование, а заради любимия или поради трудно понасяне на славата, която така им е замайвала главата, че в търсене на новото си Аз, са сменяли и религиозните си вярвания.

Снуп Дог.

Американският рапър Снуп Дог, израснал в католическо семейство, през 2009 г. приема исляма. После – през 2012 г. се отказва и от него и става растафарианец. Обявява, че е прероденият Боб Марли.

Руската певица Юлия Волкова от „Тату“ се ражда в православно семейство. Но през 2007 г., когато се омъжва за таджикския бизнесмен Парвиз Ясинов, приема неговата вяра – исляма. През 2010 г. двамата се развеждат и тя отново се връща в лоното на православната църква.

Ал Мана и Джанет Джексън.

Джанет Джексън – по-малката сестра на Майкъл Джексън израства в семейство, почитащо „Свидетелите на Йехова“. Но след като през 2017 г. – на 50-годишна възраст ражда дете от катарския милиардер Ал Мана, тя сменя вярата си заради него и приема исляма.

Айла Фишър и Саша Барън Коен.

Актрисата Айла Фишър израства в семейство на методисти. Но сменя религията си и преминава към юдаизма, когато се омъжва за Саша Барън Коен.

Кети Холмс и Том Круз.

Актрисата Кети Холмс също преминава от католицизма към сциентологията заради съпруга си – актьора Том Круз. Но след като двойката се развежда през 2012 г., Холмс се отрича от сциентологията и се връща към католическата вяра.

Иванка Тръмп и Джаред Кушнер.

Иванка Тръмп – дъщерята на 45-ия президент на Съединените щати – Доналд Тръмп, израства в презвитерианско семейство. Но след като се омъжва за милиардера Джаред Кушнер, сменя религията си и приема юдаизма.

Саша Поветкин.

Руският боксьор Саша Поветкин става през 2004 г. европейски шампион по бокс тежка категория. Победата така го главозамайва, че решава да се откаже с от православието и да започне да се кланя на бог Перун – славянско божество, едно от най-могъщите в славянската митология, повелител на гръмотевиците и светкавиците, носител на бури и дъжд, закрилник на бойците и предводител на отрядите по време на битка. Любопитна подробност е, че планината ни Пирин носи името тъкмо на бог Перун.

Така че би било добра идея някой ден Поветкин да организира боксов турнир в полите на Пирин, а победителят да закичи с венец от перуники. Цветето, известно и като ирис, също носи името на повелителя на гръмотевиците.