Как се обличат IT-милиардерите: да икономисваш време, а не пари

Шефовете на  IT-компаниите са съвременните икони на стила –  те толкова често са безразлични към външния си вид, че това се превърна в модна тенденция. Засега бледите им образи не се използват при избора на маскировка за Хелоуин, но това не означава, че стилът на Джеф Безос, Сергей Брин, Марк Зукърбърг и Джак Дорси не трябва да се копира в ежедневието.Разказваме ви как се обличат звездите от Силициевата долина.

Порталът Fox Business нарече основателя на Amazon Джеф Безос „неочакван моден инфлуенсър“, въпреки че обикновено никой в Силициевата долина не проявя интерес към модата. По правило облеклото на програмистите и предприемачите в тази сфера се асоциира с тениски, торбести дгинси и обикновени маратонки. Но напоследък модният избор на Безос изглежда толкова успешен, че може да бъде квалифициран като маркетингов ход. През лятото главният изпълнителен директор на Amazon няколко пъти се появи пред публиката в дизайнерски плажни шорти с принт във формата на  октоподи, които по стечение на обстоятелствата се продаваха на неговата платформа. След като един от най-богатите хора в света облече с нищо незабележителните и дори комични къси панталони, те бързо бяха разпродадени. През останалото време Безос  предпочита да се облича максимално удобно и да не обръща внимание на външния си вид – голяма му колекция от пуловери е доказателство за това.

Може да се каже, визиите на ИТ-милиардерите, които могат да си позволят да се обличат с дрехи от всеки бранд, представен на пазара (или да си направят собствена модна линия), остават прости и минималистични, а стилът им, за разлика от приложенията които създават, почти не се актуализира.

Например 64-годишният Бил Гейтс още на младини носеше леки пуловери с V-образно деколте и ризи с изправена яка. Оттогава един от създателите на Microsoft само леко промени рамката на очилата си и се подстрига.
Понякога дизайнерите се опитват да превърнат техническите иновации в модни аксесоари, и въпреки че почти никога не успяват да създадат нещо нормално, или с поне минимален шанс да бъде носено, винаги се намират оптимисти готови да изпробват върху себе си резултата от подобни експерименти. През 2009-а президентът на Alphabet Inc. Сергей Брин се появи на конференция в обувки с пет пръста. Те бяха дело на слабо известната италианска скомпания Vibram, обещаваща на клиентите изцяло нов подход при ходене и бягане. Истината е, че  Брин изглеждаше някак екзотично и за щастие обувките с пет пръста не се превърнаха в нова тенденция.

Марк Зукърбърг от Facebook превърна нежеланието си да избира разнообразни дрехи в цяла философия, която сега се популяризира активно от многобройни бизнес треньори.  Преди няколко години предприемачът, и едни от най-богатите хора в света, заяви че еднотипните вещи в неговия гардероб му  помагат да не се отвлича от по-важни дела, изискващи концентрация. Впрочем асистентите на Зукърбърг поръчват всички негови сиви тениски от италианския бранд Brunello Cucinelli, което изобщо не е евтино.

Създателят на Twitter, Джак Дорси, няма толкова голямо богатство като колегата си от Facebook, но може да бъде определен като най-модерният от списъка на съвременните милиардери. Той несъмнено разполага с голяма колекция тениски и спортни суитчъри, които не използва по време на тренировки, а освен това периодично променя имиджа си като пуска не дотам сполучлива брада, експериментира с нови прически и изпробва различни костюми. Особено успешна за Дорси бе появява му с черно поло и черно яке, което може да се определи като отдаване на почит към основателя на Apple.

Стив Джобс също беше привърженик на идеята, че ежедневните мъки при избора на дрехи не бива да го разсейват от работата му, но неговия подход беше различен от стратегията на Зукърбърг. Той популяризираше не просто еднотипните, а еднаквите дрехи. Затова пък любовта му към черния цвят все още се смята за признак на добър вкус.

Илън Мъск с пълно право може да бъде сравнен с холивудските звезди – шефът на Tesla често може да бъде видян на светски  събития, а неговите идеи, които публиката не винаги посреща с ентусиазъм, му гарантират популярност в социалните мрежи. Когато не носи тениска, той може да бъде видян в класически костюм със снежнобяла риза и черно сако, които всеки път изглеждат по различен начин заради заради честата промяна на телесното му тегло.