Как рапърът Logiс помогна на хиляди самоубийци

Песента на американския рапър Logic със странното заглавие 1-800-273-8255 е предотвратила хиляди самоубийства. Ето как това се е случило.

 

 

 

Странното название на песента е всъщност телефонен номер. На него могат да звънят хора в депресия или с мисли за самоубийство. От другата страна на слушалката са психолози, които веднага оказват необходимата подкрепа – успокояват човека, който им се обажда, помагат му да прогони мрачните мисли от главата си.

Logic с първата си съпруга – Джесика Андреа.

От пускането на песента в ефир – на 27 април 2017 г., на посочения номер са се обадили 9915 души, което е с 6.9% повече от очакваното, сочат резултати от проучване, публикувано в медицинското списание British Medical Journal.

В 34-дневен период, смятано от 27 април 2017 г., е отчетено, че процентът на самоубийства е паднал с 5.5% спрямо традиционните месечни нива.

„Известните личности, а и не само те, могат да играят важна роля в превенцията на самоубийствата, като публично споделят свои истории как са се справили с мислите си за самоубийство“ – пише авторът на изследването Томас Найдеркротенталер, който е професор в Медицинския университет във Виена.

Самият рапър Logic признава, че именно намерението му да спаси човешки животи го е накарало да създаде песента и да ѝ даде странното име.

Кой е Logic?

Logic е артистичният псевдоним на рапъра Сър Робърт Брайсън Хол II, роден на 22 януари 1990 г. в Роквил, щата Мериленд.

Животът на Logic далеч не е лесен. Майка му, която е бяла, страда от алкохолизъм, а бащата му, който е афроамериканец, е зависим от кокаина. Logic има седем полубратя и полусестри, които се занимават с производство и продажба на кокаин. Като тийнейджър Logic често бягал от училище и затова бил изключен още в десети клас. От 2010 г. активно се занимава с музика. Издал е шест студийни албума и е получил две номинации за „Грами“ – и двете са през 2018 година, и двете са свързани с песента му 1-800-273-8255. Едната е за песен на годината, а другата – за видео на годината.

Logic и втората му жена Бритни Ноел.

В записа на 1-800-273-8255 участват още двама изпълнители – канадската певица Алесия Карачоло, по-известна като Алесия Кара, и американският ритъм енд блус певец Калид.

Logic има два брака – първият е с Джесика Андреа, с която е женен в периода 2015 – 2018, след който остават приятели, а вторият е с Бритни Ноел. Той е сключен през 2019 г. и от нея рапърът има син.