Как Майкъл Джордан натрупа богатство от 1.6 млрд. долара и за какво дарява парите си?

Известният баскетболист от НБА – Майкъл Джордан току-що дари 2 млн.  долара за документалния сериал „Последният танц“, посветен на хранителните банки Feeding America в Чикаго и Каролина. „В тези трудни времена заради пандемията от COVID-19 е по-важно от всякога да спрем за малко и да благодарим за онова, което имаме“, написа той в специално изявление във връзка с дарението.

 

По-рано тази година Jordan Brand на Nike обеща да дари 100 млн. долара, които ще се разпределят в продължение на 10 години на организации, борещи се за „расова и социална справедливост и по-голям достъп до образование“. Инициативата бе обявена на фона на протестите на движението „Животът на чернокожите има значение“, провокирани от убийството на афроамериканеца Джордж Флойд по време на полицейско задържане.

През септември компанията за спортни залагания DraftKings обяви, че Майкъл Джордан вече има дялово участие в нея, като освен това ще бъде и неин специален съветник. Веднага след като се разпространи новината, акциите на компанията скочиха с 12 процента. Това не е изненада за никого, който познава професионалния път на Майкъл Джордан – той е първият в света спортист милиардер.

През 2015 г. обяви, че печели по 100 млн. долара годишно само от хонорарите си, които получава от Nike.

Към това трябва да добавим и общо 90 млн. долара, спечелени от работата му в Националната  баскетболна асоциация, като около 63 млн. от тях са от последните му  два сезона с екипа на „Чикаго Булс“.

През 2010-а. купува отбора „Шарлът Хорнетс“ за 175 млн. долара. Той му донася такива печалби, че през 2014 г. Майкъл Джордан става официално милиардер.

Днес тимът струва над 1.5 млрд. и Джордан притежава 97% от акциите. През 2019-а спортистът продаде миноритарен дял в клуба, но официално обяви, че продължава да контролира отбора и се надява един ден той да спечели шампионата.

Според „Форбс“ годишните приходи на Майкъл Джордан са около 145 млн. долара. За сравнение колегата му – баскетболистът Леброн Джеймс печели по-малко от 90 млн. долара годишно от заплата, хонорари и участия извън спортната зала.

Джордан е известен с това, че е придирчив към марките, които рекламира. Той отхвърля солиден рекламен договор (за близо 1 млн. долара годишно) с Beanee Weenees само защото името не му харесало.

В интервю за списание „Плейбой“ Джордан съвсем откровено си признава: „Как си представяте да застана пред камера и да кажа, че ще ям Beanee Weenees?“

Иначе Джордан притежава няколко ресторанта – във Флорида, Кънектикът, Вашингтон и Чикаго, където се предлагат изискани „класически американски специалитети“.

През 2019 г. много милиардери загубиха пари, но не и Майкъл Джордан. Нетното му богатство нарасна с 300 млн.  долара.

Дарения

През 2016-а Майкъл Джордан спечели дело срещу китайска компания за спортни облекла, която използваше името му на китайски, без да има неговото разрешение. Компанията използва и лого, подобно на това на Air Jordan.

Подобни дела Джордан е водил много –  срещу различни фирми, включително и срещу два супермаркета. Но страстта му да защитава правата си, има и една друга цел – печелейки ги, Джордан прави дарения

Той дари милиони долари на 23 благотворителни организации, подпомагащи децата в Чикаго по различни проекти.

През 2016 г. Майкъл Джордан направи големи дарения на Фонда за правна защита и на Международната асоциация на шефовете в полицията, работещи с местните общности. Това стана след поредица престрелки между полицаи и криминални банди.

През 2018 г. Джордан дари 2 млн.  долара за преодоляване на последиците от урагана „Флорънс“. През 2019 г. дари и 7 млн. долара за откриване на две медицински клиники в Шарлът, в Северна Каролина.

Семейство

Майкъл Джордан има три деца от първия си брак с Хуанита Ваной. Двамата сключват брак през 1989 г. и се развеждат през 2006 г, като 17-годишният брак струва на Джордан колосалните 168 млн. долара.

Трите деца на Джордан се занимават с бизнеса на баща си в сферата на спортните обувки. Джефри, най-големият, работи за Nike в Орегон, а Джасмин, най-малката е представител на Air Jordan в Шарлът.

Маркус, второто дете на Джордан, отвори бутиков магазин за маратонки в „Дисниленд“.

През 2013 г. Джордан се ожени за Ивет Прието и през 2014 г. им се родиха близначки – Виктория и Изабел.

Джордън е помислил и за тяхното бъдещо поприще – инвестирал е част от богатството си в технологични стартъпи. Той е една от големите знаменитости, инвестирали сериозен дял в Gigster – стартъп компания, обединяваща на едно място разработчици на софтуер, дизайнери и всякакви ИТ факири на свободна практика.