Как Хаваите превръщат 14-дневната карантина в приятно изживяване

Дори най-райските кътчета на земята – като Хавайските острови – са зависими от туризма. Въпреки че здравната криза, причинена от коронавируса, все още продължава, туристическият бранш трябваше да измисли варианти, за да не прогонва пристигащите туристи. Разказваме ви как длъжностните лица на Мауи, Кауаи и Големият остров са решили не само да спазят 14-денвната карантина, но и да я превърнат в очарователно и удовлетворяващо изживяване.

 

По информация на вестника „Уест Хауаии Тудей“ става дума за т. нар. план курортен балон (resort bubble), който ще позволи на почиващите да напускат хотелските си стаи и да се разхождат навсякъде, стига да не излизат от „геооградата“ (geofence ) – границите на имота, където са настанени. Според Рой Такемото, управляващ директор на окръг Хаваи, идеята, която е все още е в режим на тестване, ще бъде приложима само в някои курорти.

Още повече, че туристите ще бъдат проследявани чрез специална технология, за да се предотврати навреме излизането им от курортите, според „Асошиейтед Прес“.

Луксозният курорт Wailea in Wailea в Мауи.

Наред с това местният борд по туризъм планира до 1-ви септември да въведе задължително изискване за всички пристигащи, които ще трябва да се тестват за коронавирус, минимум 72 часа преди тяхното пътуване. Нещо повече, администрацията по туризъм на Хаваите предупреждава, че всеки пътешественик първо ще прекара 14-дневна карантина, преди да може свободно да обикаля навсякъде из архипелага.

Неотдавна ви разказахме, че местните власти бяха затруднени заради нехайството на своите сънародници, пристигащи от другите щати. Докато местното население полагаше всякакви усилия да се самоизолира и да се пази по време на карантината, за прииждащите туристи противоепидемичните мерки сякаш не важаха и те ги пренебрегваха с лека ръка. Припомняме, че карантината на островите бе въведена официално на 1-ви април, а преди известно време започна плавното ѝ вдигане. До този момент са заболели 2425 души, а смъртните случаи са 25.

Длъжностните лица се надяват, че концепцията ще помогне за бавното и безопасното съживяване на туристическия бранш и хотелиерството на Хаваите. Но едва ли мнозина ще се възпротивят, ако им се наложи да прекарат карантината си в райското кътче –  без тълпи от хора, на чист въздух, в тропическа атмосфера и луксозни хотели с идеално обслужване…