Дон Уинслоу с филм срещу Тръмп

Имиджмейкърите и работещите за  кампаниите на политиците, явяващи се на избори, знаят – вместо да хвалиш собствения си кандидат, обявяваш другия колко е корумпиран и некомпетентен.   

 

На противниците на Тръмп им е лесно –  те могат да черпят вдъхновение от изобилие от случки, в които той не се представя в най-добрата си светлина – за това освен Демократическата партия и няколко политически организации продуцираха кампании, които макар и индиректно работят срещу повторното избиране на президента – такива са „Meidastouch“ и „Lincoln Project“.

Дон Уинслоу.

Сега в битката с разобличаването на негативните черти и действия на Тръмп участва и известният сценарист и писател на бестселъри в жанра на трилърите и историческия роман – Дон Уинслоу. Той е известен и в България, където са преведени книгите му „Сатори“ и „Диваци“. През последните няколко седмици той продуцира и разпространи в YouTube „Democrats, stand tall!“, който е срещу Тръмп и който е по-агресивен от всички останали филми, правени срещу президента. Но в същото време е изпълнен с много хумор – например, има я констатацията „Тръмп обича великите диктатори на коне“. Следва 30-секунден  клип, в който наблюдаваме превъзходните ездачески изпълнения на Путин, Ким Чен-ун и Ердоган.

Ездачите Путин и Ким Чен Ун, колаж.

Но Уинслоу не използва само сатира – той коментира конкретни факти – нима Тръмп не осигури на роднините на съпругата си правото да пребивават в Съединените щати? В същото време, борейки се срещу така наречената верижна миграция, Тръмп вкара десетки деца в арести, откъсвайки ги от родителите им. Хиляди мигранти се намират в лагери, с надеждата някога да достигнат до Съединените щати.

Уинслоу припомня и едни от най-големите скандали на Тръмп, позабравени заради непрекъснатите обвинения, заливащи Белия дом: Какво, в крайна сметка, излезе от преговорите на Тръмп с Ким Чен Ун? Ядрената програма на Северна Корея се разшири. За какво точно е отговорен координаторът за реагиране на коронавируса в Белия дом д-р Дебора Биркс? За разпространението на пропаганда. Броят на безработните, заразените, починалите говори сам за себе си. Но Уинслоу не цели с филма си само разясняване с кого потенциалните избиратели си имат работа, а и иска да им предаде общия дух, в който Тръмп говори и действа. За Уинслоу Тръмп е умел манипулатор и заради това той нагледно демонстрира уменията на президента пред зрителите.

Доктор Дебора Биркс.

Поставя въпроса – как най-добре може да се представи провалът на Тръмп в борбата с пандемията? С умиращи стари хора или пък с трупове в хладилни камиони? Не, той показва бъдещия живот, за който Тръмп представлява заплаха. Виждате ембрион, а задкадров глас лирично възхвалява майчината любов и обяснява как скоро малкото дете ще може да каже първите си думи: „Обичам те, мамо“. Но тогава изведнъж се появява Тръмп, който унищожава цялото това щастие, принуждавайки децата да ходят на училище – там, където ги дебне пандемията.

„Тръмп иска да пожертва вашето дете – с него да покаже, че няма опасност, че всичко е както преди, че всичко е нормално“ предупреждава задкадровият глас. И след това обобщава: „Това не е избор между Тръмп и Байдън. Това е избор между Тръмп и вашето дете!“

Ясно е, че Дон Уинслоу не е просто загрижен любител на сатирични видеоклипове – не е само шегаджия, който, изпращайки манипулативни послания, се подиграва със схемите за манипулиране на Тръмп.

В някои моменти той е яростен и гневен: „На 3 ноември ще изхвърлим от Белия дом най-отвратителното семейство, което някога е живяло там“ – казва Уинслоу, сякаш приканвайки масово да се гласува с негативен вот.

Той представя и какви усилия са положили демократите в справянето с войните в Америка. „Тъкмо това е истински патриотизъм!“ подчертава задкадровият глас и продължава: Тръмп избяга от войната във Виетнам и като истински страхливец отказа да се бие за страната си! Той използва войниците само за целите на пропагандата си, като порно звездите, с които изневерява на жена си “.

„Колкото и усилия да положите, не можете да направите достатъчно, за да разобличите Тръмп“, признава Уинслоу в прессъобщение, разпратено до медиите, и завършва: „Тръмп унищожи красивата ми страна с омраза и лъжи. И вие трябва да сте благодарни, че сте на голямо разстояние и не сте свидетели на кошмарните резултати от неговото дело.“