10 признака, че си имате работа с манипулатор

Случвало ли ви се е понякога да имате чувството, че сте като кукла на конци. Каквото и да правите, чувствате или мислите, сякаш някой друг ви направлява. Още повече, че манипулацията е може би едно от най-древните изкуства, а манипулатори могат да се окажат родителите, роднини, приятели и дори любовта на живота ни.

 

Ето 10 признака за това, че ви манипулират:

 

1. Не ви дават да изкажете мнението си

Много често, когато влезете в конфликт с някого, той може да не ви предостави правото да изразите мнението си. Това се случва, когато манипулаторът усети, че спорът започва да не върви в негова полза. Затова прилага следната тактика – извърта разговора така, че той да приключи неочаквано и най-вече – в негова полза. По този начин събеседникът ви се спасява от „унижението“ да признае, че не е прав.

2. Често избухват

На всеки се случва понякога да се ядоса, но, докато емоционално зрелият човек се стреми да потуши пожара, който бушува в него, манипулаторът прави точно обратното. Когато види, че не става по неговия начин – той внезапно избухва, започва да заплашва и става крайно агресивен и опасен. Действията му се основават на слабостта му и необходимостта да контролира ситуацията.

3. Лесно вменяват чувство за вина

Това е друга, много често успешно използвана тактика от манипулаторите. За да си „подсигурят победата“, контролиращите личности изведнъж започват да ви обвиняват за щяло и нещяло. Обвиненията може да не са свързани с актуалния спор или изобщо да не са верни. Но хитрите манипулатори така нагласяват нещата, че в един момент не само ще се съгласите, че сте виновни, но и ще трябва да им се извините. Това е причината да бъдете предварително подготвени за подобни психическите атаки.

4. Винаги искат да имат повече от вас

Следващото „асо в ръкава“ им е омаловажаването. Каквото и да постигнете, каквото и да направите, токсичният човек ще ви накара хем да повярвате, че трудът ви никога не е достатъчен, хем, че е незначителен. Така ви натрапват чувството, че сте им вечно длъжни и че трябва постоянно да се борите за тяхното одобрение.

5. Интересуват се от вашите мотиви

Представете си следната ситуация, искате да започнете нов бизнес: вярвате в самите себе си, имате свежи идеи и чувството, че нищо не може да осуети плановете ви. Тогава „разкривате картите си“ на вашия събеседник, без да подозирате, че е негативна личност, и очаквате, да бъде развълнуван колкото вас. Но, не всичко е толкова розово… Тогава той започва да ви разпитва – как сте стигнали до това решение, сигурни ли сте, че ще успеете, не действате ли прибързано. На пръв поглед тези въпроси могат да изглеждат като загриженост, но в повечето случаи имат скрита, манипулативна цел. Постепенно започвате да се съмнявате в самите себе си, да „губите почвата под краката си“, и в края на краищата се отказвате от идеята, която вече ви се струва банална, а манипулаторът бележи точка за себе си.

6. Подтискат и ограничават възможностите ви

Това несъмнено е един от най-коварните методи за манипулиране. Чрез постоянното задаване на въпроси и омаловажаването на труда ви, енергийният вампир не само смачква самочувствието ви, но взима под контрол вашите емоции, мисли и щастие. Резултатът е, че започвате непрекъснато да търсите одобрението на манипулатора и сте вече неспособни да взимате самостоятелни решения, защото ви липсват кураж и увереност.

7. Винаги става тяхното

Ясно е, че в една здрава връзка, независимо дали е приятелска, семейна или любовна, трябва да се правят компромиси и от двете страни. Но при манипулаторите всичко опира само до собствените им желания. Постепенно започвате да посещавате местата, които само те харесват и искат да видят; да правите това, което само на тях им изнася; да вършите всичко по техния начин. Но не бъдете наивни, контролиращите личности много добре осъзнават какво правят.Оправдавайки се с добри чувства и желанието да не се „затормозявате“ с взимането на маловажни решения, фактически ви лишават от воля и контрол върху самите себе си.

8. Постоянно бягат от отговорност

Разиграва се следният сюжет: случва се някоя беда или конфузна ситуация – манипулаторът напуска “бойното поле”, по най-егоистичния възможен начин, и ви оставя сами да се справите с последиците. Така не само ви нагърбва с цялата отговорност, но и впоследствие няма да оцени усилията ви. Да не говорим, че като нищо ще извърти нещата така, сякаш заслугата за решаването на казуса е изцяло негова.

9. Заплашват ви с раздяла или по-лошо

Тази заплаха е наистина опасна, особено ако сте обвързани. Заплашвайки ви с раздяла манипулаторът се прицелва директно в сърцето ви. И той го прави всеки път, когато забележи, че жертвата, тоест вие, се опитва да се откъсне от неговия контрол. Не са изключени и по-крайни заплахи – за самоубийство или отнемане на чужд живот.

10. Обещанията им не струват

Реално погледнато празните обещания не са опасни. Затова пък са типична черта от поведението на егоистичната личност, която може да ви помогне по-лесно да разгадаете истинските ѝ намерения. Манипулаторът говори красиво, но фактически върши малко. Готов е постоянно да отлага за заявените намерения. Не бъдете наивни! Ако някой не си спази обещанието веднъж, най-вероятно ситуацията ще се повтори. Както се казва “вярвай на делата, не на думите”.