Шеф на самата себе си

Според изследването „Глобално предприемачество” на компанията Herbalife Nutrition 72% от жените в света искат да започнат собствен бизнес. Най-често дамите искат да станат предприемачи, за да се занимават с любимата си работа, да подкрепят семейството си и сами да си бъдат началници. Разказваме ви за жени-предприемачи, основали собствен печеливш бизнес, въпреки съвършено различните дейности, която са извършвали или продължават да вършат.

 

 Учител по химия и основател на фармацевтична компания         

Състоянието на 59-годишната Джун Хуейдзюан се оценява на 18.2 млрд долара. Китайският предприемач и дъщеря й притежават 75%  от компанията Hanson Pharmaceutical, която произвежда препарати срещу диабет, онкологични и инфекциозни заболявания. Но преди да стане втора в списъка на най-богатите жени в Азия, тя е работила като учител по химия. През юли 1982 г. Джун получила бакалавърска степен по химия от педагогическия университет на Дзянсу и започнала да преподава в средно училище.

Супермодел и собственик на лицензионен бизнес      

Американският супрмодел Кейти Айрланд се снимала за корици на списания и в киното. През 1993 г. основава лицензионната компания Kathy Ireland Worldwide, която предлага продукти в партньорство с други фирми. През същата година начинаещият предприемач продава 100 млн. чифта чорапи със своето име. След този успех от лицензите на актрисата се заинтересувала търговската верига Kmart и скоро в магазините й се появили бански костюми и спортно облекло на бранда Kathy Ireland Worldwide. Компанията на Айрланд продава също спално бельо, мебели, килими, кухненска посуда и градински инструменти. Днес Кейти е на 57, а състоянието й се оценява на 360 млн. долара.

Актриса и създател на екологични памперси      

Мнозина познават Джесика Алба не само като актриса от „Фантастичната четворка”, но и като екоактивист и собственик на компанията за потребителски стоки The Honest. Линията от екологични памперси се появява през 2012-а, следват детска козметика и дрехи, средства за хигиена и битова химия. Стоките се продават не само в онлайн магазина на компанията, но и в търговските вериги Buy Buy Baby, Costco, Whole Foods, Target и Nordstrom. Със своята предприемчивост 39-годишната актриса е успяла да спечели 200 млн. долара.

Продавач на факс машини и бизнесдама   

Четиридесет и девет годишната основателка на компанията Spanx Сара Блейкли може да се похвали с богатство от 1 млрд. долара. Преди това Сара два пъти се провалила на юридическия изпит LSAT, оказала се неподходяща за ролята на героя на Уолт Дисни – Гуфи, заради ниския си ръст и от 17-годишна работела като търговски пътник, опитвайки се да продава факс машини. Преди 15 години, с начален капитал от 5 хил. долара, 29-годишната Блейкли основала собствена компания с офис в собственото си жилище в Атланта. Тя измислила и патентовала оформящо бельо – чоропогащи без шевове, без стъпала и с приниципно нов еластичен пояс, и изпратила образец от продукцията си в редакцията на шоуто на Опра Уинфри. Не след дълго телевизионната водеща определила в ефира на предаването си стоката на Spanx като „революционна”.

Актриса и ресторантьор    

Актрисата Сара Бълок е завършила право, има „Оскар” за най-добра женска роля и непрекъснато изпробва уменията си в бизнеса. Така създава два ресторанта в Тексас: Bess Bistro Walton`s Fancy and Staple. Първият затваря врати през 2015-а, а вторият работи до ден днешен. В заведението има пекарна и магазин за цветя. Закуските в ресторанта на актрисата струват 15 долара. Петдесет и шест годишната Бълок, чието състояние се оценява на 200 млн. долара, признава в интервю за Vanity Fair, че бизнесът й помага да открие нови способности в себе си.