Как формулата за сън „4+4“ може да се окаже много ефективна

Започнах да спя по 4 часа в две „серии“ на денонощие, за да бъда по-продуктивна. И ще продължа да го правя, независимо че не мога да се присъединя към партита на състудентите си.

Това са думи на американската студентка Рони Нюмън, която работи и учи едновременно. Business Insider въодушевено разказва историята й, която освен любопитна, може и да се окаже полезна.

Всичко започва след първото затваряне през март 2020 г., когато Нюмън е редовна студентка в Университета „Уоруик“, и работи на две места – като журналист на свободна практика и в онлайн супермаркет.

Когато започва паническото пазаруване и нарастването на онлайн офертите в магазина, нейната смяна, която принципно започвала в 4.00 часа сутринта и била до 8.00 часа сутринта четири дни в седмицата, била удължена с два часа и два дни. Шефовете я сюрпризирали, че ще трябва да започва в 2.00 часа сутринта и да работи шест дни в седмицата.

Въпреки промяната, Рони приела – не искала да напуска работата си, защото била доволна от заплащането й, а и не й пречела на следването. Междувременно адаптирането към дистанционното обучение в университета се оказало, че й отнема много повече време, отколкото очаквала и тя започнала да се притеснява за здравето си.

„Без достатъчно сън бях постоянно изтощена и лесно се разболявах. Дори ме диагностицираха със синдром на хроничната умора, който се изразява, че и по-трудно се концентрираш и запомняш“ – споделя Рони. Това я  притеснило и принудило да търси друго решение. Избрала коренно различен модел на сън – започнала да спи по два пъти на ден по четири часа, което й помогнало, както да запази работата си, така и да не рискува здравето си.

Първоначално си лягала в 19.00 часа, но имала проблем, тъй като трудно заспивала, докато навън било светло. Така стинала до варианта да си ляга в 21.00 часа. Да спи до 01.00 часа, след това да работи, а после, след като приключи, отново да си легне в 09.00 часа и да спи до 13.00 часа. Така започнала да се чувства много по-свежа и отпочинала от преди и дори започнала да се буди без специално навит будилник.

„Сега имам чувството, че живея всеки ден по два пъти и използвам това, за да оптимизирам графика си. Преди всичко ми минаваше през очите като на размазана лента – денят ми започваше със смяната ми в супермаркета, после бяха университетските ми занимания в Zoom и подготовката за писането на статии.

Сега използвам втория си сън след смяната си за презареждане. Когато се събудя, обядвам бързо, след което започвам да работя по статиите си. Обикновено отделям за това от три до четири часа.

В деня, когато не работя, си наваксвам с лекциите в университета, като наведнъж гледам всички лекции от седмицата. За мен това е едно от големите предимства на дистанционното обучение, защото лекциите могат да се гледат и по-късно, а не само в реално време.

Но не мислете, че всичко върви по вода – все още трябва да направя някои жертви, като например да пропусна някои студентски купони. Но не съжалявам особено“ – разказва Рони Нюмън.

Тя споделя и че е установила, че хроничната й умора е намаляла, но въпреки това имала някои съмнения дали новият й график не излага на риск здравето й.

Потърсила мнението на Дейв Гибсън, експерт по съня, който ръководи клиники в Лондон. Той я предупредил, че макар и да има доказателства, че хората са „естествено настроени да имат двуфазен сън“, „общото здравословно състояние“ на клиентите му, които следват тази формула, е „определено по-лошо“.

Дейв Гибсън.

От друга страна Гибсън окуражил студентката, че двуфазният сън наистина може да й свърши работа за някакъв определен период от време, а не за целия й бъдещ живот. И е добро решение, докато следва и работи на няколко места. Това ще й помогне да е по-продуктивна и по-организирана.

Нюмън сама е забелязала, че не само може да работи по допълнителни проекти, но и концентрацията й се е подобрила – по-малко се разсейва и по-рядко отлага задачите си. Вече петнадесет месеца следва новия график и смята, че тялото й е свикнало с него.

Все пак някои приятели и родителите й са загрижени, че един ден, след като приключи със следването, по-трудно ще се адаптира към стандартния 8-часов сън, но тя ги успокоява с думите, че когато му дойде времето, ще намери решение. Засега новият й график я устройва и е чудесно решение за ежедневието й.